DISTRIBUIȚI

Vineri a trecut la cele veșnice Remus Georgescu, dirijorul și compozitorul carea fost, în trecut, director al Filarmonicii Banatul. Muzicianul avea 89 de ani, iar Dominic Fritz îți exprimă regretul pentru decesul său.

Remus georgescu s-a născut în 1932 la Timișoara și a urmat cursurile Conservatorului ”George Enescu” de la București, pentru ca apoi să facă studii de perfecționare în SUA, în perioada 1968-1969. cercetător ştiinţific la Institutul de folclor din Bucureşti, apoi ca şef de orchestră la Teatrul Muzical din Constanţa și la filarmonicile din Sibiu, Oradea și Târgu Mureş. ”Cu profund regret am aflat de moartea unui extraordinar timișorean și om de cultură, maestrul Remus Georgescu. Am avut onoarea să îl cunosc și, de când sunt primar, am avut mai multe întâlniri pentru a mă sfătui cu el despre instituția Filarmonicii Banatul și despre viitorul cultural al orașului. De o deosebită claritate, discuțiile cu el vor rămâne întotdeauna în inima și memoria mea. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a transmis Dominic Fritz.

Din 1968 a fost dirijir la Filarmonica ”Banatul” și mai mulți ani a fost directorul artistic al instituției. A realizat compoziții  vocal-simfonice, simfonice sau camerale și a susțintu concerte în țări rpecum Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Norvegia, Polonia, Olanda, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Rusia, Ungaria, Venezuela. Sub bagheta sau au concertat: Emil Ghilels, Dimitri Başkirov, Daniil Şafran, Annie Fischer, Igor Oistrah, Viktor Tretiakov, Jean Pierre Rampal, Ivry Gitlis, Lola Bobescu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Silvia Marcovici.

De precizat că unele compoziții ale sale fac parte din repertoriul orchestrelor din Europa sau America. Printre creațiile sale putem aminti Concertul pentru orchestră, Simfonia oratoriul „Cântare străbunilor” – distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1976 – 1977), „Exorcisme” pentru flaut şi orchestră, oratoriul „Ecouri” distins cu premiul de compoziţie „George Enescu”al Academiei Române (1983), oratoriul „De profundis” (1994” .  În calitate de dirijor, Remus Georgescu a realizat numeroase înregistrări pentru radio, televiziune şi case de discuri din ţară şi străinătate.

foto: youtube.com

LĂSAȚI UN MESAJ