DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara va intra în sfârșit în normalitate, după ce de săptămâni bune, morții de covid-19 erau duși la o morgă de pe Stadionul CFR, secția externă de Infecțioase a Spitalului Militar. Acum, la spitalul de la Pădurea Verde s-a adus o morgă frigorifică, am plasat în curtea unității, iar decedații vor fi ridicați de acolo.

Tehnic, este vorba de o autospecială pentru păstrarea temporară și transport în regim frigorific, practic, o ”morgă mobilă” adusă sâmbătă seara la spital. Solicitarea la Departamentul pentru Situații de Urgență pentru morga mobilă a venit de la DSP Timiș. În morga mobilă, temperatura poate ajunge și la -40 de grade. Capacitatea de depozitare este de 52 de persoane decedate, dintre care zece persoane supraponderale. Accesul în zonă va fi restricționat, doar pentru rudele sau aparținătorii persoanelor decedate care urmează a fi identificate. De săptămâni bune, aparținătorii decedaților de covid-19 trec prin momente extrem de neplăcute la Stadionul CFR, unde trebuie să identifice trupul celui drag dintre toți decedații…

Problemele au apărut pentru Spitalul de Boli Infecțioase are o morgă mică. ”Morga spitalului nostru este de capacitate mică. Potrivit normelor în vigoare, a trebuit să organizăm fluxuri separate pentru pacienții non COVID decedați și pentru cei care au murit din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Practic, din cauza reorganizării mai avem doar 4 locuri. Luna trecută, din cauza numărul ridicat de pacienți COVID 19 decedați, am fost nevoiți să apelăm la o soluție temporară. Acum, însă, am reușit să transferăm la Timișoara unitatea mobilă ce aparține DSU. Camionul frigo este destinat exclusiv depozitării în condiții civilizate a pacienților care au pierdut lupta cu noul coronavirus până când vor fi încredințați familiilor, conform procedurilor”, spune Diana Manolescu, directoarea medicală a spitalului.

Morga mobilă va fi operaționalizată de luni. ”Pentru a veni în sprijinul personalului medical care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus și pentru a asigura condițiile necesare de lucru, Centrul Județean pentru Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș (CJCCI Timiș), la cererea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie «Victor Babeș» din Timișoara, a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență dislocarea unei autospeciale pentru păstrare temporară și transport în regim frigorific (morgă mobilă) care va deservi spitalul din Timișoara. Autospeciala va fi operaționalizată în cel mai scurt timp de către personalul spitalului, cu sprijin tehnic de specialitate și personal din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Banat» al județului Timiș”, spune Lucian Mihoc, șeful ISU.

Spitalul anunță că în cursul zilei de duminică se va stabili o procedură pentru identificarea de către aparținători a cadavrelor.

LĂSAȚI UN MESAJ