DISTRIBUIȚI

La data de 24 septembrie, anual, se marchează ”Noapte Cercetătorilor”. Atât vineri, dar și sâmbătă, vor fi o mulțime de evenimente interesante organizate în acest sens, atât la Universitatea de Vest din Timișoara, dar și de către Fundația Comunitară Timișoara, inclusiv la Observatorul Seismologic.

Evenimentul va fi marcat în 350 de orașe din Europa. Timp de două zile, la Timișoara vor fi experimente și prezentări, jocuri creative, laboratore şi maker-space-uri mobile, ateliere de tehnologie, tururi ghidate, exerciţii de observare ale florei şi faunei urbane. De vineri dimineața încep deja evenimentele. Astfel, între orele 11-14, timișorenii pot veni la Observatorul seismologic, de pe strada Glad nr 59, pentru a afla mai multe despre despre seismologie, rezilienţă seismică şi ştiinţele Pământului. Concret, aici se vor organiza tururi ghidate, activități și demonstrații în aer liber, jocuri şi experimente. Între orele 16-19, la ExperimentariumTm, copii și părinții vor putea face peste 300 de experimente diferite.

Activități interesante vor fi și vineri, între orele 15-19, la Centrul Aquapic, de pe strada Mistral. Cei care vor păși acolo vor avea ocazia să cunoască prin joc obiectivele de dezvoltare durabilă, să creeze obiecte frumoase din uleiul uzat, alături de cei de la OilRight și să observa fauna din zona Uzinei de Apă din Timișoara. La Muzeul uPT vor fi disponibile tururi virtuale, inclusiv cu faimoșii ochelari 3D. Începând de vineri după-amiază, la Universitatea de Vest  din Timișoara va fi partea centrală a evenimentului, sub sloganul ”„Opening Up Science”. Vor fi – zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice și a curiozității.

Eveninimentele de la UVT vor avea loc în amfiteatrul „Ioan Mihai”. Vor fi prezenți la ”Noaptea Cercetătorilor”, firește, cercetători,  dar și inventatori și exploratori. ”Vă invităm să participați la programul organizat de Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul Nopții Cercetătorilor 2021, care include activități uimitoare din domenii diferite ale științei, acompaniate de magistralele prelegeri susținute de voci importante ale științei: cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, domnul Marius Ioan-Piso, directorul Agenției Spațiale Române (ROSA), binecunoscutul fizician și cercetător Cristian Presură, sau domnul Ioan Dăncuș, de la ELI-NP”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Vor mai participa și Nichita Cristian,  de la Centrul de Meteorologie Regional Banat Crișana, Vlad Mircov,  de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, dar și Adina Rău, de la Observatorul Seismologic din Timișoara. În holul mare al UVT vor fi expuse lucrările de la concursul de creație grafică cu tematică științifică „De la stele către centrul Pământului”. De asemenea, cu această ocazie vor fi premiați câștigătorii.  În hol vor exista și standuri ale universităților. Vor avea loc și vizite la ExperimentariumTM, cel al Politehnicii, de lângă Facultatea de Hidrotehnică.

Vineri, de la ora 21, pe pagina de facebook Societatea Română pentru Astronomie Culturală vor avea loc observaţii astronomice. Noaptea Cercetătorilor nu s eva finaliza în zori. Sâmbătă, între orele 11-15, timișorenii vor putea vizita Observatorul Seismologic, unde va avea loc Târgul Științescu și Prietenii, și organizat în cadrul proiectului  RecoNnect. Printre altele, aici vor putea fi descoperite proiecte educaţionale din comunitatea STEAM care au presupus o cercetare altfel, la firul ierbii, unde elevi şi mentori s-au implicat în cele mai creative moduri, alături de roboți, mașini electrice, imprimante 3D şi artă digitală.

Pe lângă Timișoara, evenimentele se vor mai desfășura în 21 de localități: Bucureşti, Cluj-Napoca, Suceava, Craiova, Târgu Neamț, Fălticeni, Galați, Brăila, Focșani, Pitești, Bacău, Făgăraș, Satu Mare, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Eforie Sud) și mediul rural în zonele Geoparcului Ținutul Buzăului, Geoparcului Țara Hațegului și Olteniei de sub Munte și în Măgurele (Ilfov).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ