DISTRIBUIȚI

Starea de urgență aduce cu sine reglementări dure și pentru cei care dețin arme și muniții, iar pedepsele s-au înăsprit, pentru evita situații tragice. Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Timiș transmite modificările de rigoare.

Astfel, aveți obligația de a pastră arma și muniția înscrisă în permisul de armă în condiții de securitate,  astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate la domiciliul sau reședința acestuia în locuri special destinate, în condițiile prevăzute de normele metodologice  de aplicare a prezentei legi. De asemenea:

Uzul de armă nu poate fi efectuat decât în scopul pentru care s-a dat autorizare și cu respectarea prevederilor legale.

Folosirea armelor în alte condiții decât cele de mai sus, constituie infracțiune pentru uz de armă fără drept, fiind sancționată cu închisoare de la unu la 5 ani.

Este interzisă folosirea  armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau amenințare.

Pierderea sau furtul armelor letale din motive imputabile deținătorului atrage măsura sancționării contravenționale cu amendă de la 5001 lei până la 10.000 lei precum și măsura administrativă de anulare a dreptului de deținere port și folosire a armelor.

Este interzisă păstrarea armei la locul de muncă, garaje, gospodării, anexe, ateliere, cabane de odihnă, autoturisme, la prieteni, părinți sau cunoștințe.

Obligația ca în termen de 24 de ore de a anunța în scris despre furtul sau pierderea armei, muniției la organul de poliție  pe a cărui rază de competență s-a produs evenimentul.

În cazul în care arma scurtă se află asupra persoanei, aceasta se păstrează obligatoriu ascunsă vederii, în toc pe curea sau ham, fiind strict interzisă păstrarea ei în genți, poșete, sacoșe, etc.

Este interzis portul armelor destinate autoapărării în următoarele situații:

  1. în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacole, adunări publice  precum și în alte locuri în care deținerea armelor este interzisă prin lege.
  2. dacă deținătorul legal se află sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similar acestora.

foto: zib-militaria.de

LĂSAȚI UN MESAJ