DISTRIBUIȚI

Consilierul local Alfred Simonis este unul dintre cei care au prezentat astăzi, la votarea bugetului local pe 2015, câteva amendamente. Parcările, iată un subiect adus în discuție de Simonis, care i-a deșteptat pe consilierii cu mandate mai vechi amintindu-și că Timișoara a plătit și, deci, are un studiu de amplasare parcări. Cu care nu se face nimic. Până să scoată la lumină discuția cu acest studiu, primarul Robu a povestit cum a încercat dumnealui, împreună cu specialiștii din primărie, să identifice locuri pentru realizarea unor parcări supraterane. Este bine că se întâlnesc aleșii măcar o dată pe lună, și mai discută, altfel s-ar irosi bugetul local pe SF-uri și PT-uri….

Alfred Simonis a ridicat problema părcărilor în Timișoara, mai ales în centrul municipiului, și a cerut alocarea de bani pentru realizarea unui SF în vederea realizării mai multor parcări. Primarul Nicolae Robu a admis problema parcărilor, nici nu prea avea ce să conteste. A reamintit că a realizat 3.700 de parcări în Timișoara, dar că zona centrală este deficitară. Se continuă și anul acesta amenajarea de locuri de parcare, dar în centru tot ce are primăria disponibil este subterana din pasajul Pieței Victoria, unde sunt realizate de 700 locuri. Am încercat să facem locuri supraterane, a menționat primarul Nicolae Robu, dar nu s-a prezentat nimeni la licitație”.

Primăria identificase un loc pentru o parcare supraterană la Bega. Dar, nefiind doritori, terenul a fost concesionat. Primarul vrea parcare supraterană cu 1000 locuri în zona Oituz, la intersecție cu Popa Șapcă, iar săptămâna viitoare, spune dumnealui, mai vede niște spații. Așadar, aproape că toată lumea era de acord să se aloce 50-100 mii de lei pentru capitolul „Transporturi” în vederea unui studiu de amplasament, partea tehnică. Dar și alte studii.

Unul dintre consilieri și-a amintit totuși că, împreună cu Culiță, Orza și alții, în mandatul trecut a făcut parte dintr-o comisie ce a verificat realizarea unui alt studiu plătit de primărie pentru identificarea amplasamentelor de parcări în Timișoara, un studiu realizat de o firmă străină. Și primarul, săracul, își făcuse deja agenda pe săptămâna viitoare, să plece la vânătoare de amplasamente. Iată că, încet, consilierii și-au amintit că studiul identificase, numai în centrul Timișoarei, 38 de locuri în care se puteau construi parcări. Practic, firma străină a sugerat că ieftin și rapid, cel mai ieftin și rapid de fapt, este realizarea parcărilor supraterane, peste majoritatea locurilor de parcare existente și nu numai, din schelete metalice. Acest tip de parcare este ușor de realizat, proiectul este finalizat în decursul a maxim câteva luni. Pe lângă locurile de parcare taxate, banii pot veni din amplasarea pe exterioar a reclamelor publicitare, iar dacă acest lucru nu convine arhitectului municipal, sau consiliului, se poate îmbrăca în exterioar cu meșă care să reproducă o construcție în tandem cu peisajul arhitectural al amplasamentului.

La așa noutăți grozave s-a propus identificarea a 5 amplasamente din cele 38, pentru care să se aloce banii pentru realizarea proiectelor tehnice și să se treacă la treabă. O propunere mai bună a fost identificarea de către arhitectul șef a unui amplasament în care să se realizeze 500 de locuri de parcare. Cum costul total ar fi undeva la 3 milioane de euro pentru parcare, s-a decis alocarea a 150.000 lei pentru proiectul tehnic la capitolul Transporturi”.

LĂSAȚI UN MESAJ