DISTRIBUIȚI

Deputatul, acum PNL,  Cornel-Mircea Sămărtinean a încercat să afle, încă de la începutul lunii februarie, cum pot fi dezlegate mrejele polițelor RCA, astfel încât calculul tarifării lor să fie pe înțelesul tuturor. Dar, mai ales, a vrut să știe cum poate Ministerul Finanțelor Publice să facă mai transparent domeniul asigurărilor în vederea combaterii eficiente a neregulilor. În acest sens, a adresat ministrului Darius Bogdan Vâlcov o serie de întrebări pe această temă, la care a primit răspuns doar astăzi.

 

”Care este  modalitatea de calcul a prețului pentru asigurarea de răspundere civilă auto și de ce nu este prezentată în mod transparent asiguraților?, este prima întrebare adresată de către deputat.

În ceea ce privește calcului tarifelor de primă, de la cabinetul ministrului a venit un răspuns simplu. Societățile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă, fără ca acestea să fie supuse Autorității de Supraveghere Financiară, însă aceasta verifică corectitudinea calculelor aplicate. Practic, nu este treaba ministerului cum își calculează societățile primele aplicate, dar, ca să nu murim proști, vorba aceea, aflăm că tarifele sunt stabilite matematic, în baza unor calcule ce au în vedere statistici privind despăgubirile acordate pe diferite criterii de risc specifice portofoliului de asigurați.

 

”Care sunt măsurile pe care le veți lua pentru a diminua diferența dintre prețul  plătit de o persoană tânără pentru o poliță RCA și cel plătit de o persoană de peste 30 de ani, astfel încât și în România să se ajungă cel puțin la nivelul celorlalte state din UE?

Reprezentanții ministerului precizează în acest sens că a fost introdusă în legislație obligația asiguratorilor de a aplica sistemul bonus-malus, care ia în considerare istoricul de daune al asiguratului și tipul de vehicul. Aplicarea acestui sistem bonus-malus se face prin consultarea bazei de date CEDAM, care furnizează clasa de bonus- malus în funcție de istoricul asiguratului.

 

”Ce veți întreprinde pentru combaterea neregulilor întâlnite în practica zilnică a comercializării polițelor RCA și pentru transparentizarea domeniului asigurărilor în scopul clarificării statutului asiguratului?

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o serie de verificări a modului de stabilire a tarifelor de prime, segmentate pe categorii de vârstă. În acest sens a fost încheiat un protocol cu Asociația Actuarilor din România care va realiza un proiect care urmărește efectuarea unei analize a daunalității înregistrate pe segmentul de RCA, cercetarea urmând să utilizeze date reprezentative pentru întreaga piață a asigurărilor. Se urmărește realizarea unui echilibru între acoperirea obligațiilor asumate prin polițe și nivelul primei de asigurare RCA.

Transparentizarea sistemului a mai făcut un pas, răspunde ministerul, prin punerea în aplicare, de la 1 ianuarie 2015, a normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse  prin accidente de vehicule. Asiguratorii au acum obligația transparentizării ofertei de asigurare prin afișarea tuturor criteriilor specifice asiguratului care sunt luate în calcul la stabilirea primei de asigurare.

1 COMENTARIU

  1. Domnul deputat ar trebui sa intrebe de ce tarifele nu sunt supuse spre aprobare Agentiei de reglementare, intrucat nu este un domeniu de actictivitate concurential, iar polita de asigurare este una la fel si despagubirile.
    Daca vor tarife diferentiate sa ofere ceva in plus de cel ce are polita cea mai ieftina.
    Poate cineva sa-i spuna care este diferenta de servicii primite intre un asigurator cu valoarea plitei cea mai mica fata de un asigurator care are valoarea politei cea mai mare?
    Activitatea de asigurari nu intra in regim reglementat?

LĂSAȚI UN MESAJ