Parcul Justiţiei va fi modernizat prin ultimul contract pe fonduri europene din exerciţiul financiar 2007-2013. Primarul Nicolae Robu şi directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest („ADR Vest”), Sorin Maxim, au semnat miercuri contractul de finanţare. Valoarea totală a proiectului privind modernizarea parcului este de peste 450.000 de euro.
Suprafaţă gazonată de peste 16.000 de metri pătraţi, alei modernizate, peste 100.000 de flori, arbuşti, bănci noi şi, nu în ultimul rând, stâlpi de iluminat prevăzuţi cu celule fotovoltaice pentru ca iluminatul să nu mai coste. De asemenea, intenţia autorităţilor locale este de a crea „peluze impecabile”, iar gardul care împrejmuieşte parcul va fi demolat. Asta promite edilul-şef al capitalei Banatului prin „Regio” – Programul Operaţional Regional. Mai este un singur pas până la începerea lucrărilor şi anume licitaţia pentru execuţie. „Sigur că ne vom strădui să dăm drumul cât mai repede lucrărilor, pentru că avem ambiţia ca, la sfârşitul anului 2015, să putem raporta că Primăria Timişoara are rată de succes 100% pe proiectele europene. Din valoarea totală a proiectului, două milioane de lei sunt nerambursabili. Vom avea o suprafaţă gazonată considerabilă de 16.600 metri pătraţi, alei modernizate la nivelul a aproape 1.600 de metri pătraţi, 53 de flori şi arbuşti. De asemenea, vor fi plantaţi o mulţime de bulbi de diverse plante – aproape 110.000, vom crea un sistem de irigare a spaţiilor verzi şi, evident, vom înnoi şi băncile, coşurile de gunoi, stâlpii de iluminat. Nu mai puţin de 38 de băci noi vor exista, 35 de coşuri de gunoi şi 23 de stâlpi de iluminat prevăzuţi cu celule fotovoltaice, astfel încât iluminatul să nu ne mai coste”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Doar opt luni sunt necesare pentru modernizarea Parcului Justiţiei, din momentul semnării contractului, adică la sfarsitul anului 2015. Dacă termenul limită nu va fi respectat, banii europeni vor fi pierduţi. În vecinătatea parcării de la Complexul Comercial Bega va fi amenajat un zid ornamental de mascare, cu panouri din lemn acoperite de plante căţărătoare. Locul de joacă va fi dezafectat şi va exista mobilier urban nou. Singurul obstacol ce mai trebuie trecut este reabilitarea reţelei de apă potabilă ce trece prin Parcul Justiţiei. „Evident că noi va trebui să fixăm un termen de execuţie propriu-zisă mult mai compact, pentru că cele opt luni curg începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, când se încheie şi exerciţiul financiar. Ştim că nu ne va fi uşor, am ştiut asta de la început, dar ne-am asumat să ne ocupăm şi de acest proiect”, a adăugat edilul-şef al Timişoarei.
Finanţarea nerambursabilă a proiectului se acordă în cadrul axei prioritare „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” şi a domeniului major de intervenţie „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, subdomeniul „Poli de creştere”, al Programului Operaţional Regional. Proiectul „Modernizarea Parcului Justiţiei” este cel de-al 34-lea contract de finanţare semnat de Primăria Municipiului Timişoara, în calitate de beneficiar. Valoarea finanţării nerambursabile a celor 34 de contracte depăşeşte suma de 86 milioane de euro.
A. STOICA