Timișoara și multinaționalele continuă să ”absoarbă” ingineri. Universitatea Politehnica din Timișoara nu reușește să ”producă” suficienți absolvenți anual, pe măsura cerințelor firmelor, dar încearcă să se muleze la nevoile companiilor.

Anual, firmele din Timișora ar dori să angajeze peste 1000 de infineri. 1500 temrină în fiecare an UPT, dar mulți sunt deja angajați din timpul facultății, iar un sfert se întorc în județele natale. Astfel, se aduc ingineri din zone îndepărtate ale țării. ”Companiile au nevoie să angajeze acești oameni pentru că și-au asumat anumite proiecte și acum au nevoie de oameni să le ducă la capăt. De altfel, în principal vorbim despre multinaționale prezente în România, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se poziționa mai bine în grup. Dacă reușesc să finalizeze aceste proiecte, automat atrag și alte investiții. În această perioadă este dificil să recruteze cei 1000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piața muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1500  de absolvenți în zona de inginerie însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajați la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în orașele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timișoara caută acum oameni chiar și la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare”, spune rectorul Florin Drăgan.

Nevoia mare e de ingineri atât penturu firmele de IT, dar și automotive sau construcții. În această vară, UPT are 2100 de locuri fără taxă la Licență și 1450 locuri begetate la Masterat. Supliemntările sunt la domeniile căutate. ”Având în vedere că jumătate dintre absolvenții noștri au joburi de programator sau inginer software, am simțit nevoia diversificării ofertei educaționale. Astfel că la Facultatea de Automatică și Calculatoare am acreditat și specializarea Tehnologia Informației. Aceasta este orientată mai mult spre administrare și configurare de sisteme, administrare rețea, în timp ce specializarea Calculatoare, care exista deja, va rămâne orientată pe proiectare de software. Am încercat să le separăm pentru că în această direcție ne-a dus piața muncii”, a punctat rectorul.

De asemenea, sunt locuri mai multe și pe domeniul Energeticii. ”Una dintre specializările noi este cea de Inginerie Energetică și Tehnologii Informatice. Putem să le predăm studenților o programă adaptată atât în zona energiei, cât și în zona sistemelor inteligente. Am simțit nevoia ca studenții noștri să aibă cunoștințe care să îmbine cele două domenii pentru că în acest fel pot face față cu succes schimbărilor din ultimii ani, însă cu ideile lor pot dezvolta sisteme de energie inteligentă. Cea de-a doua specializare din cadrul acestei facultăți este Inginerie Electrică și Calculatoare, care a fost creată în urma cerințelor pieței muncii la nivel european”, a mai spus Drăgan.

Și în acest an, există centre de admitere la Arad, Hunedoara, Reșița, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu și Râmnicu Vâlcea. UPT admite și candidații cu activități deosebite în liceu, dar și cinci sportivi de performanță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ