DISTRIBUIȚI

11 martie, o dată care ar fi putut înseamna o altă față pentru România post-decembristă, deoarece e data la care, în 1990, a fost lansată Proclamația de la Timișoara. Un document care impunea și lustrația în România democratică, aniversat cu un plen festiv miercuri, la primărie, la trei decenii de la eveniment.  Majoritatea consilierilor locali, adică 14 din 27, au absentat însă!

La plen au fost prezenți doar consilierii locali liberali, plus viceprimarul Imre Farkas și Elena Sipos, ambii de la UDMR. PSD, ALDE și PMP nu au avut niciun reprezentant, și a lipsit și independentul Adrian Orza. ”Este cel mai important document al românilor privind spiritul din decembrie 1989. Proclamația a deranjat prin cele 12 puncte ale sale pe mai marii zilei și probabil, pe unii îi mai deranjează și astăzi. Un document care ar fi dat alt sens dezvoltării României, proclamația vorbește de naștere unei națiuni și folosește cuvinte atât de străine românilor, abia ieșiți din comunism”, a spus, în discursul său, primarul Nicolae Robu.

De altfel, în stilul tipic al administrației locale conduse de Robu, s-au ”strecurat” pe ultima sută de metri două proiecte de votat, despre aprobarea unui PUZ și a unui proiect de dezvoltare, ambele pentru sudul orașului. Evident, ambele ne-postate pe site. Cele două aveau nevoie de 14 voturi și nu au putut fi votate. Liberalul Lucian Căldăraru, fost revoluționar, cel care a și condus ședința, nu a putut să nu sancționeze absența a peste jumătate dintre aleșii locali. ”Unii și astăzi mai cred în comunism și drept dovadă, lipsa colegilor de la plen, care au refuzat să se prezinte la această festivitate atât de importantă pentru orașul Timișoara. Sunt mulți care nu vor să rezoneze cu valorile proclamației de la Timișoara”, a spus Căldăraru.

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a primit o diplomă de omagiere în plenul consiliului local. De altfel, dacă nu era starea de alertă generată de coronavirus și măsurile de restricție, după plen, ar fi urmat evenimentul anual Premiile Societății Timișoara. ”În 9 martie 1990, Proclamația a fost votată în consiliul local. Consiliul Local și-a asumat Proclamația de la Timișoara cu câteva zile înainte să fie lansată. Textul a și suferit mici modificări în consiliul local, și asta îi dă o greutate și mai mare, prin faptul că cei din consiliul local au adoptat Proclamația, în numele timișorenilor. Când noțiunile despre democrație erau mult mai vagi, cei 45 de membri de atunci nu au dat niciun vot împotriva. Altfel ar fi stat lucrurile dacă Proclamația s-ar fi supus astăzi la vor, când lipsesc o parte dintre consilieri”, a spus, o un realism trist, Florian Mihalcea.

Chiar dacă Premiile Societății Timișoara nu s-au mai decernat festiv, mai precizăm că ”Secera și ciocanul” a revenit, anul acesta, lui Valer Dorneanu, unul dintre cei mai mari dușmani ai Legii Lustrației, inspirată din Proclamația de la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ