DISTRIBUIȚI

„În ultimii ani în oraşul nostru s-au săvârşit o mulţime de furturi prin spargere, care în majoritatea lor au rămas nedescoperite şi cu toate că poliţia a făcut enorme sforţări, n-a reuşit să descopere pe infractori.

Cu toate insuccesele aparente, poliţia şi-a continuat cercetările, izbutind a stabili în mod cert că are de-a face cu două bande de spărgători bine organizate, cu ascunzători şi tăinuoitori.

Urmând cercetările, bănuiala a căzut asupra a doi spărgători de profesie deja pedepsiţi pentru asemenea fapte, anume Ioan Petrik şi Artur Bărbosu.

Stabilindu-se aceasta, poliţia i-a pus pe amândoi în urmărire şi a constatat că Banda lui Petrik  s-a specializat în spargeri după bani şi bijuterii, iar aceia a lui Bărbosu în covoare şi alte lucruri la fel.

Despre Petrik s-a constatat că nu demult a schimbat la Banca Naţională 15.000 de dolari şi că a vândut diferite bijuterii despre care ştia că derivă din furt.

Odată stabilit aceasta Petrik, care avea două domicilii a fost prins şi dus la poliţie, unde după o mică ezitare a mărturisit că în timpul de la 23 octombrie când a fost liberat din închisoare unde îşi făcea pedeapsa pentru un furt prin spargere, toate spargerile în cursul cărora s-au furat sume mai considerabile şi bijuterii au fost săvârşite de Petrik.

El a spus unde a ascuns banii şi lucrurile furate şi între altele a declarat că a dat spre păstrare fostului proprietar de bodegă Hertzka suma de lei 15.000 pe care însă a reprimit-o fără ca acesta să fi ştiut că ea derivă din furt. Astfel s-a dovedit şî că domnul Hertzka nu poate fi implicat în chestiune.

Artur Bărbosu, un băiat de 23 de ani, cunoscut ca un scandalagiu periculos şi implicat în pretinsul atentat împotriva inspectorului de poliţie d. Zachiu, a fost prins împreună cu complicii lui tot în baza unor indicii certe.

Toţi vinovaţii după ce au fost anchetaţi de poliţie au fost predaţi parchetului.

Meritul că ambele bande au fost descoperite este în mod cert al domnului Velici, şeful secţiei criminale şi ajutoarelor domniei sale.

Acest succes al poliţiei ne bucură în mod sincer. Felicitări şi laude”.

Comunicat de Felix Ostrovschi din „Înfrăţirea” (Anul II, nr.2, Timişoara, 8 ianuarie 1934).

LĂSAȚI UN MESAJ