DISTRIBUIȚI

În Timișoara, un oraș al toleranței, a izbucnit un adevărat scandal referitor la pictura murală „Fortificații”, care înfățișează Catedrala Mitropolitană fără cruci pe turle. Lucrarea, realizată pe un perete al unui cămin din Complexul Studențesc, a fost, până la urmă, modificată. Deși Catedrală nu este neapărat elementul central al lucrării!

Autorul a acceptat asta după ce în Timișoara s-a iscat o adevărată furtună într-un pahar cu apă. ”Lucian Sandu Milea s-a reîntors în Timișoara pentru a completa pictura murala stilizată din zona căminelor studențești, intitulată «Fortificații». Conștient de emoția negativă și de neînțelegerea provocată fără intenție, artistul a dorit să completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia. Reprezentarea bisericilor în pictura murală este integrată într-o viziune de ansamblu asupra orașului, în care memoria zidurilor medievale a rămas încă întipărită în arhitectura urbană actuală, clădirea bisericii fiind inserată în prelungirea acestora. Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii a susținut dorința artistului, punându-i la dispoziție mijloacele tehnice, sperând totodată că dezbaterea stârnită să ducă la deschiderea pe care dorim să o păstrăm unii față de ceilalți și la schimbul de opinii despre valorile care ne definesc”, a transmis Asociația Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii.

Trebuie subliniat că, pe lângă reacției Mitropoliei Banatului, isteria s-a creat după o postare a fostului viceprimar Adrian Orza, care acum nu mai are nicio funcție publică, dar e foarte vehement pe Facebook, cam singurul loc unde mai poate fi băgat în seamă. Până la urmă, în contextul în care în Timișoara vor urma trei ani cu multă artă, se poate crea un precedent periculos, dacă fiecare artist va simți presiunea să-și schimbe lucrarea pentru criticile vreunui fost politician în căutare de atenție.

Picturile murale din Complexul Studențesc au apărut în cadrul proiectului „Memoriile Cetății”, al Asociației Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii.

foto: facebook.com/memoriilecetatii

2 COMENTARII

  1. Precedent pericuolos, really? Un fel de je suis charlie care isi bate joc de musulmani…ca deh, arta si libera exprimare…lipsa de respect.
    Catedrala -obiectivul- reprezinta arta si artisti care si-au lasat amprenta in istorie. Adevarati artisti care trebuie sa fie sarbatoriti cand le copiati opera.
    In aceeasi pictura apare domul catolic cu crucile pe el, cu ei nu ati vrut sa va puneti. De ce sa iti bati joc de imaginea unui monument si sa nu il promovezi ca atare, ca un simbol? Sa te mai simti si ofensat si atacat cand ar trebui sa iti ceri scuze pt ca ai pierdut esenta a ce reprezinta de fapt obiectivul respectiv.

    Penibil.

LĂSAȚI UN MESAJ