DISTRIBUIȚI

De ani de zile, timișorenii care trec prin Piața 700 s-au obișnuit cu spațiul lăsat în paragină, din cadrul Bastionului „Eugeniu”. Este vorba despre locul cunoscut sub denumirea de „Restaurant Crama 700, cu grădină de vară”. Primăria Timișoara a anunțat organizarea unei licitații publice deschise pentru suprafața de peste 1.000 de metri pătrați, aflată în centrul orașului.

Astfel, cei care doresc să investească în acel loc sunt invitați să participe pe 17 august 2015, de la ora 10:00, la primărie. Prețul de pornire este de zece euro/ metrul pătrat/ lună și jumătate din prețul adjudecat pentru grădina de vară. Închirierea spațiului se va realiza pe o perioadă de cinci ani, iar cine va câștiga licitația va trebui să-și desfășoare activitate cel puțin șase luni pe an. Din spusele viceprimarului Traian Stoia, există investitori interesați să facă acolo o berărie.

„Documentele de participare, împreună cu actele ce atestă achitarea garanţiei şi taxei de participare, se înregistrează în plic închis, la sediul Primăriei Municipiului Timişoara, la ghişeul nr. 10 sau 11, camera 12, până la data de 14 august, ora 10”, anunță municipalitatea.

Fostul „Restaurant Crama 700” – subiect de ceartă între Traian Stoia și Ioan Gârboni

În 2011, Fundația Academică Culturală Timișoara (FACT.) – condusă de Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii BANATUL – a închiriat, de la primărie, o parte din spațiu pentru a-și desfășura activitatea. Apoi, SC VERSATIL ART SRL a preluat locul, pentru activităţi de alimentaţie publică şi spectacole – având ca acționar unic chiar FACT. Din veniturile realizate de societate urmau să fie sprijinite obiectivele fundaţiei, care a iniţiat de-a lungul vremii diverse proiecte, precum realizarea unei halbe de bere-gigant sau a unui felinar, de aceleași dimensiuni.

Viceprimarul Traian Stoica nu a privit cu ochi buni această schimbare și a acuzat că este vorba despre o afacere. Acesta declara, în vara lui 2013, că „(…) Imediat ce intră societatea VERSATIL în posesia spaţiului, se solicită schimbarea modului de funcţionare şi permiterea funcţionării unui bar, deci se permite consumul de băuturi alcoolice. De asemenea, se solicită şi se obţine dreptul de a prezenta spectacole. Punctele forte ale acestor spectacole erau nişte exerciţii în jurul unei bare din inox.”

În urmă cu un an, spațiul a fost eliberat de către FACT, dar viceprimarul Stoia susține că trebuie recuperați aproximativ 300.000 de lei. În prezent, există un proces pe rol pentru obligarea la plată, pentru o parte din spaţiul scos la licitaţie.

Conform reprezentanților municipalității, fosta cramă este cuprinsă în lista monumentelor istorice din Timiș.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ