Deși perioada de maximă germinație a ambroziei e în august-septembrie, acum e cea mai bună perioadă pentru a combate planta care provoacă chinuri grele alergicilor. După ce Agenția pentru Protecția Mediului a transmis primăriilor să informeze cetățenii despre asta, și Primăria Municipiului Timișoara se conformează. 

Astfel, primăria vine cu informări și dorește ca timișorenii care au terenuri cu ambrozie să conștientizeze problema. Perioada de polenizare a amabroziei începe în iunie, iar perioada de maximă germinație e din a doua jumătate a lunii august, până în octombrie. De altfel, atunci și resimt cele mai multe persoane alergia la ambrozie. Concentrația maximă de polen este la amiază, iar ea e mai scăzută noaptea sau după ploi. Vesutl țării ar fi cea mai expusă la polenul de ambrozie. Se estimează că, din 9 milioane de locuitori activi ai țării, 482.000 de persoane sunt alergice la această buruină. Rinita alergică apare, de cele mai multe ori, după 3-4 ani de expuenre la polen, așadar, cazurile apar după ce copii împlinesc 4 ani. Recent, s-au observat însă alergii și la copii de 1 an sau 6 luni.

Pentru a scăpa de ambrozie, e recomandat să se facă acțiuni de cosire manuală sau mecanică acum, cât mai aproape de rădăcină. Specialiștii spun că e nevoie, de obicei, de două sau trei cosiri pe an. Se pot folosi metode precum discuit, grăpat, sau folosirea unor cositori metalice. Dacă sunt doar smocuri, buruiana e ușor de stârpit, prin smulgere, cu mănuși, sau cu sapa sau secera. În cazul în care ambrozia s-a extins, se recomandă și utilizare de ierbicide, tot primăvara devreme, până când planta ajunge la maximum 15 cm. Pentru a afla ce ierbicide sunt potrivit, oamenii pot apela la Direcția Agricolă Județeană Timiș.

Sunt obligați să combată ambrozia toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții. De asemenea, legea spune că cei ce dețin astfel de terenuri sunt obligați să anunțe autoritățile dacă au terenul infestat, pentru ca acestea să verifice dacă buruiana a fost distrusă.  De asemeneaa primăriile sunt obligate să identifice terenurile cu ambrozie și să verifice dacă planta a fost stârpită până la 30 iunie. Când reapar focare, de asemenea, există obligația de a interveni.

Amenzile pentru persoane fizice sunt între 1000 și 5000 de lei, iar pentru cele juridice, sunt între 10.000-20.000 de lei.  Ambrozia, denumită popular iarba pârloagelor, este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

LĂSAȚI UN MESAJ