DISTRIBUIȚI

Situația creată la Școala gimnazială din Dumbrăvița escaladează. După ce miercuri, la aflarea veștii că Adrian Nicola va fi înlocuit cu o nouă directoare interimară, Oana Ștefan, mai mulți părinți au semnat o scrisoare către ministerul de resort pentru a cere menținerea profesorului de regilie în funcție. Primarul comunei, useristul Horian Bugarin, spune că susține și el acest lucru.

Conform legii, primăriile se ocupă doar de partea de investiții în unitățile de învățământ. Schimbările la nivel de conducere țin de inspectoratele școlare. În cazul lui Adrian Nicola, profesor de regilie ortodoxă și preot, mandatul de director obținut prin concurs expiră la data de 9 ianuarie, adică sâmbăta aceasta. Miercuri, 6 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a aavut o ședință în care s-au stabilit modificări pentru conducerile mai multor școli, nu doar cea din Dumbrăvița. Menționăm școlile din Ghiroda, Biled, Săcălaz, Școala Generală 18 din Timișoara, Liebling, Teremia Mare, Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” din Timișoara și Liceul Special ”Iris” din Timișoara.

Nemulțumirile au izbucnit însă la Dumbrăvița, unde, aparent, părinții sunt foarte mulțumiți de activitatea lui Adrian Nicola, aflat pe post din 2016. Doleanța părinților este ca actualul director să fie interimar până la final de an școlar, când postul se scoate la concurs. În acest sens, joi, mai mulți părinți s-au adunat în fața școlii din comuna Dumbrăvița. Miercuri, părinții au spus ce aveau pe suflet la o discuție cu primarul Horia Bugarin, dar și vicele Sergiu Grui, ambii membrii USR-PLUS. Pentru conformitate, inspectorul școlar general Marin Popescu este membru PNL, iar Nicola e director, cu concurs dat, din vremea când membra PSD Aura Danielescu conducea IȘJ Timiș.

Horia Bugarin a discutat în această dimineață cu Marin Popescu. Popescu nu a răspuns solicitării publicației noastre de a declara ceva după discuție. În schimb, Bugarin a postat o declarație oficială pe pagina sa de persoană publică pe Facebook. Bugarin vrea și el să continue Nicola. ”În cursul acestei dimineți, la sediul primăriei Dumbrăvița am avut o întâlnire cu inspectorul școlar general Marin Popescu, reprezentantul părinților Elena Neamțu și directorul adjunct al școlii Ildiko Denes, ca urmare a evenimentelor din seara zilei de 6 ianuarie, când a fost anunțată decizia de schimbare din funcție a directorului școlii, Adrian Nicola.Susțin menținerea în funcția de director a Școlii Gimnaziale Dumbrăvița, până la organizarea concursului, a domnului Adrian Nicola. Consideră că este necesară revizuirea deciziei de înlocuire a directorului și menținerea acestuia ca director interimar”, a anunțat Bugarin.

Primarul, care din informațiile noastre, nu a știut de schimbările decise de Popescu, deși USR-PLUS și PNL au, teoretic, o alianță în Timiș, spune că schimbarea lui Nicola ar perturba procesul educațional la Dumbrvăița. ”O decizie luată în acest moment, de schimbare a directorului pentru următoarele 5 luni, perturbă procesul de învățământ într-un mod greu de gestionat și ar crea probleme în plus, pe lângă cele existente deja, create de pandemie. În scurta perioadă de la investire, colaborarea mea cu directorul Adrian Nicola a fost bună, cu rezultate imediate: crearea unui proiect cu fonduri europene și realizarea planului de învățământ”, mai spune Bugarin.

Edilul argumentează că și așa, acest an școlar este unul foarte dificil și nu e nevoie de alți factori perturbatori. ”Important pentru toată lumea, atât copii, părinți, cadre didactice și administrație, este ca în comună să existe un act educațional de calitate, cu rezultate școlare bune și foarte bune. Traversăm un an dificil, cu multe provocări, emoții, stres atât pentru copii, părinți, profesori și administrație.Să încheiem acest an școlar dificil cu bine, pentru copii!”, a mai postat Horia Bugarin.

Rămâne de văzut dacă Marin Popescu își va modifca decizia sau dacă va binevoi să dea o declarație și publicației noastre, așa cum i-am solicitat și ieri și astăzi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ