DISTRIBUIȚI

După ce urbea de pe Bega rămâne tot cu zero finanţare pentru realizarea centurii de Sud, primarul Nicolae Robu a transmis un mesaj către reprezentanţii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Edilul doreşte un proiect depus pentru fonduri europene de cooperare transfrontalieră România – Serbia, cu scopul de a realiza autostrada care să lege Timișoara de Belgrad, astfel încât să includă și centura de Vest – Nord–Vest a oraşului, din Calea Aradului şi până aproape de Calea Şagului.

„Lansez un apel către CNADNR, voi lansa și unul oficial, să se gândească să acceadă la fonduri europene de cooperare transfrontalieră România-Serbia pentru realizarea autostrăzii Timișoara – Belgrad, într-o gândire care să cuprindă și centura de Vest – Nord-Vest. Noi nu renunțăm la a cere fonduri de la Guvernul României, măcar pentru etapele incipiente ale proiectului și apoi pentru susținerea implementării fie și de la Uniunea Europeană, dar trebuie să acționăm pe toate canalele. Timișoara se va putea declara mulțumită atunci când va avea o centură completă”, a transmis Nicolae Robu.

Pentru edilul Timişoarei însă, centura de Sud este pe primul loc și așteaptă ca Guvernul României să dea măcar bani pentru studii, nu neapărat pentru execuția proiectului în anul acesta.

„Aștept ca Guvernul României să introducă la finanțare, încă din 2016, acest obiectiv. Desigur, nu cu bani foarte mulți în anul acesta pentru că e nevoie de timp până se ajunge la execuția efectivă a proiectului. Dar pentru etapele pregătitoare, nu există nicio scuză de a nu se introduce la finanțare acest obiectiv”, a mai transmis primarul oraşului de pe Bega.

Dacă situaţia nu se va schimba privind centura de Sud, edilul transmitea că este convins să organizeze un miting. „În ceea ce priveşte tratarea Timişoarei, dezamăgirea este profundă”, transmitea Nicolae Robu, înainte de întâlnirea cu Dacian Cioloş.

Premierul României explica că „nu am putut discuta subiectul reprioritizării. Am considerat că e mai înţelept să trecem la treabă şi să aplicăm priorităţile deja stabilite. Îmi aduc aminte că ani de zile, şi când eram la Bruxelles, s-a cerut stabilirea unui Master Plan clar, care să fie priorităţile. Voi vedea, în cadrul discuţiilor, cum a fost bugetat acest proiect. Pentru o metropolă regională aşa cum este Timişoara, e foarte important un asemenea proiect. La fel mi s-a spus şi la Iaşi. Nu contest că prioritizările sunt bune sau rele, nu sunt în măsură să o fac, vedem ce putem face şi pentru acest proiect al centurii Timişoarei”.

Primarul urbei de pe Bega avertiza că nu va mai susţine Guvernul Cioloş dacă va observa aceeaşi atitudine ca cea a fostului prim-ministru Victor Ponta. Pe vremea guvernării social-democrate, edilul-șef ieșea în conferințele de presă cu o foaie pe care scria „ZERO LEI”, ca să atragă atenția că Timișoara nu primea bani de la bugetul de stat pentru toate proiectele mari.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ