DISTRIBUIȚI

„În comuna Cuptoare de lângă Reşiţa a avut loc mai în zilele trecute între doi săteni o ceartă aprinsă, pentru ceva bani. Prinzând de veste jandarmii de această ceartă, i-au luat pe cei doi oameni din scurt, să spună ce-i între ei neînţelegere. Aceştia însă n-au putut lămuri pe deplin lucrul şi de aceea jandarmii i-au dus la post în Reşiţa, unde apoi ei au fost supuşi unui interogator în toată regula.

Drept urmare a întrebărilor făcute lor de jandarmi, cei doi săteni au mărturisit că cearta lor este din pricina împărţirii unei prăzi de 750 de mii de lei, pe care ei i-au furat de la casierul fabricei de fier din Reşiţa mai acu-s câteva luni, când am scris şi noi despre această hoţie.

Descoperirea aceasta neaşteptată a căzut ca un trăznet între jandarmi şi mai că nici nu le venea să creadă, că ea ar putea fi adevărată. Cei doi hoţi au spus însă şi locul unde au ascuns banii şi jandarmii făcând acolo cercetare au găsit în adevăr la rădăcina unui arbore întreaga sumă de 750 de mii, fără de nici un ban lipsă.

După aceasta cei doi hoţi au mărturisit şi aceea că ei fac parte dintr-o bandă de tâlhari de sub conducerea unuia cu numele Matei, care a fost pe vremuri în banda vestitului Mantu. Acest Matei este un om foarte isteţ şi a fost pe vremuri poliţist. Îndrăzneala lui e fără pereche şi pe Mantu tot el l-a ucis pentru că-i ademenise iubita.

Hoţia de lângă pădurea de la Ferdinand, când au furat cei 750 de mii de la casierul fabricii Reşiţa, care ducea aceşti bani pentru lucrători, este de asemenea de dânsul pusă la cale.

În urma acestor destăinuiri, jandarmii au luat toate măsurile ca să pună cât mai curând mâna pe Matei, precum şi pe încă vreo cinci ţărani, despre care sătenii din Cuptoare arestaţi au spus de asemenea că fac parte din bandă”.

Comunicat de Felix Ostrovschi din „Lumea şi Ţara” (Anul VII, nr.40, 6 octombrie 1929).

LĂSAȚI UN MESAJ