Universitatea de Vest face parte, alături de alte cinci universități din străinătate, dintre alianța UNITA. Consorțiul tocmai a câștigat o finanțare de 2 milioane de euro pentru proiectul „Research for UNITA”.

Proiectul, finanțat prin Programul Horizon 2020, are rolul de a realiza o transformare instituțională superioară a alianței UNITA, Prin acest proiect se va crea o structuri comune multidisciplinare, competitive și de inovare, orientată spre provocările actuale din domeniile energiilor regenerabile, patrimoniului cultural și economiei circulare. Proiectul își propune să ofere unul dintre cele mai atractive și inovatoare medii din Europa pentru cercetători și studenți, să creeze o rețea europeană inovatoare de infrastructuri de cercetare comune, să fie un actor al vitalității și diversificării socio-economice pentru regiunile montane și comunitățile transfrontaliere, să asigure diseminarea rezultatelor cercetării și răspândirea științei în societate.

Prin acest proiect se va crea un cadru pentru valorificarea punctelor forte ale celor șase universități în domeniile lor de interes. ”Consider că proiectul „Re-UNITA” este începutul unei colaborări de succes între cele șase universități din alianța universitară europeană UNITA, care debutează în acest an sub cele mai bune auspicii. Participarea UVT la acest proiect va conduce la elaborarea de instrumente cât mai practice pentru deschiderea universității în raport cu mediul extern, cu societatea. Obiectivele proiectului vorbesc despre conceptele de știință pentru cetățeni și știință deschisă, care vor ghida de acum înainte universitatea în comunicarea și împărtășirea rezultatelor de cercetare, cât și în formarea celorlalți actori sociali din comunitate”, spune rectorul Marilen Pirtea.

UVT are rolul de a coordona pachetul de lucru referitor la privind implicarea cetățenilor, societății civile și publicului în cercetare și inovare. Ideea de bază e că universitățile din UNITA au în jurul lor zone rurale periferice cu probleme de dezvoltare. Universitățile trebuie să devină un catalizator care să formeze și ceilalți actori sociali, astfel încât să se implice în dezvoltarea zonelor. Universitățile vor consulta, practic, localitățile cu probleme de dezvoltare. Sunt vizați actorii civili, precum ONG-uri, instituții publice, dar și cetățeni.

Din consorțiul UNITA mai fac parte Università degli Studi di Torino (Italia), Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa), Université Savoie Mont Blanc (Franţa), Universidad de Zaragoza (Spania) și Universidade Beira Interior (Portugalia).

LĂSAȚI UN MESAJ