DISTRIBUIȚI

Din viitorul an școlar 2021-2022 vor fi mai puțini copii într-o clasă de liceu, ca urmare a unei decizii luată de Ministerul Educației, condus de Sorin Câmpeanu.  Acest lucru a dus la modificări și pentru planul de școlarizare stabilit pentru viitorul an școlar în Timiș.

În acest an școlar, în Timiș sunt 192 de clase a IX-a. Pentru că urmează să înceapă liceul prima generație de copii pentru care s-a putut opta dacă încep cu clasa 0 sau clasa I, la nivel național, vor fi mai puține clase a IX-a față d =e anul școlar 2020-2021. În Timiș, ca urmare a noilor reglementări, vom avea 181 de clase a IX-a care încep cursurile din toamnă. ”Diminuarea numărului de elevi ne aduce un plus, dar dacă ne raportăm la numărul de elevi, tot suntem cu minus. Avem o scădere cu 11 clase”, spune inspectorul școlar general Marin Popescu.

Vor fi 170 de clase cu predare în limba română, și 11 în limbile minorităților naționale. De asemenea, vor fi 78 de clase la filiera teoretică, 54 la filiera tehnologică și 31 de clase de învățământ profesional. Față de planul de școlarizare făcut în urmă cu câteva săptămâni, sunt 19 clase în plus, odată cu diminuarea numărului de elevi dintr-o clasă. Șapte dintre ele vor fi la filiera teoretic, trei la învățământul vocațional și nouă la filiera tehnologică și clase profesionale. Față de 47 de norme afectate dacă se rămânea la clase cu 28 de elevi, în actualul sistem doar 17 norme vor fi afectate.

Anul acesta școlar, în clasa a VIII-a sunt 4378 de elevi, cu tot cu cei din învățământul privat. Inspectoratul Școlar Județean Timiș estimează că 35 dintre ei vor abandona școala sau vor rămâne repetenți. Se estimează că vor veni la liceel din județ 120 de elevi din alte județe, iar alți 30 vor merge în alte județe, fiind vorba de cei care se îndreaptă spre învățământul militar, care nu sepoate face în județul nostru. În anul școlar actual, 90 de copii din alte județe au venit la licee aici.

 

Reamintim că la filiera teoretică, în clasele de liceu vor fi maximum 26 de elevi, nu 28 ca acum. La învățământul vocațional, tehnologic și școlile profesionale, vor fi maximum 24 de elevi într-o clasă.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ