DISTRIBUIȚI

Timișoara plânge, la propriu, de ani buni, după o infrastructură sportivă civilizată. În acest context în care sportul e oricum ”sugrumat” de pandemie, viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, soțul gimnastei Simona Amânar, a declarat că se renunță la proiectul de stadion lego. În urma unei discuții cu Ripensia și conducerea FRF! Ulterior, Cosmin Tabără a revenit cu clarificări la solicitarea publicației noastre și a spus că cei care se opun proiectului sunt cei de la USR!

Stadionul lego a fost o idee lansată în context electoral de fostul primar, Nicolae Robu. Ar fi fost o arenă de 15.000 de locuri, construită pe o structură metalică, ridicată în Calea Buziașului, pe terenul municipalității. Proiectul era gândit ca făcut chiar și doar cu fonduri locale, dar nu era obligatoriu să fie așa. Recent, chiar președintele CJT, Alin Nica, a declarat că încearcă să pună proiectul pe lista Companiei Naționale de Investiții, pentru finanțare. Atenție, Tabără și Nica sunt din același partid, PNL! De altfel, și dacă se alocau fonduri guvernamentale pentru arena lego, investiția de la viitorul nou ”Dan Păltinișanu” nu era afectată cu nimic, deoacere acel proiect e deja aprobat și nu se mai poate anula.

Dincolo de interesul electoral al lui Robu de a promite arene sportive, stadionul are avantajul că se poate face foarte repede, fiind pe o structură metalică ce se asamblează rapid. Ar fi o soluție bună până va fi gata staidonul de 30.000 de locuri, pentru care avem de așteptat câțiva ani. O soluție dacă ASU Poli ar promova din Liga 2, spre exemplu. Cu ASU Poli nu s-a consultat, însă nimeni! Viceprimarul Cosmin Tabără spune că a vorbit cu cei de la Ripensia și conducerea FRF. Adică cu clubul care spune că doar infrastructura sportivă dezastruoasă din oraș îi frânează dezvoltarea și cu delegația condusă de Răzvan Burleanu venită la primărie cu ocazia meciului naționalei de futsal.

Iar Tabără spune că FRF și Ripensia nu ar vrea un stadion-lego! Vicele vorbește de terenuri pentru sportul de masă, în contextul în care Timișoara a fost cândva un punct important în fotbalul românesc. ”Eram un mare susținător al stadionului din Calea Buziașului, acel stadion lego. Dar discutând cu finanțatorii clubului Ripensia și cu reprezentanții FRF, mi-au explicat motivat că acel proiect nu ar fi printre cele mai bune și ar trebui să ne rezumăm la un stadion mai micuț, sub 10.000 de locuri, să nu fie pe cadru metalic, deoarece cresc costurile cu 30%. Cu siguranță, banii îi putem investi în baze sportive unde să crească sportul de masă”, a declarat Cosmin Tabără.

Am dorit să obținem câteva lămuriri importante de la viceprimar. Cine mai exact din FRF ar fi spus că stadionul-lego nu e bun și de ce nimeni nu a consultat și clubul ASU Poli în această privință. Până la ora publicării articolului, Tabără nu a putut fi contactat. Nu putem să nu ne gândim și la politica de austeritate dusă în Timișoara după alegeri, moment de când am aflat că toate marile investiții sunt ”inutile”.

UPDATE: Târziu în noapte, am reușit să obținem un punct de vedere lămuritor de la vicele Cosmin Tabără, care a precizat că nu a avut semnal telefonic. Pe scurt, liberalul spune că cei dein uSR, adepții renunțării la multe proiecte ale Timișoarei, nu doresc să facă acest stadion. Discuțiile cu Ripensia, mai precis, un membru al conducerii clubului, dar și cu oficialii FRF, au fost consultative, mai degrabă. ”S-a înțeles greșit, m-am exprimat probabil și eu greșit. Nu am fost foarte explicit pentru că îmi doresc realizarea proiectului…Cei din USR nu sunt foarte încântați. PNL susține proiectul. Poate reușim să-i convingem. Mi s-a motivat mereu că este prea scump proiectul. Nu am luat o hotărâre dacă va fi lego sau pe structură de beton. Mi s-a motivat că este mai costisitor. Pe cadrul metalic se ridică mai repede, dar este cu 30% mai costisitor. Am vorbit despre costuri în discuția cu Răzvan Burleanu, Mihai Stoichiță. Un stadion de 8000-9000 de locuri ar la jumătate de preț față de unul de 15.000. Eu aș vrea un stadion mai mare…Stadionul ar fi la dispoziția lui Poli, a Ripensiei, a echipei de rugby dacă e nevoie. Ar fi o arenă foarte utilă. Aș vedea și pistă de atletism, chiar am ajuta și sportul acesta. Bugetul însă e foarte limitat”, ne-a declarat Tabără

1 COMENTARIU

  1. Poate a plecat și el în „prenatal”, tot e la modă, e la modă sa nu ai responsabilități asumate, dacă ești Primar, Viceprimar…, nevoile cetățenilor nu contează, ei sunt băgați în seama, doar în campania electorală…! Somn ușor Timișoara…!

LĂSAȚI UN MESAJ