Așa cum se știe, anul acesta Dominic Fritz a luat o decizie controversată, dar care nu ne surprinde, de a da burse ziariștilor pentru a scrie articole despre Timișoara capitală europeană a culturii. 23 de persoane se regăsesc pe lista finală de ziariști, între care și patru persoane din Timișoara, și doar unii care mai au legături foarte palpabile cu presa reală.

Bursele sunt în cuantum de 11.280 de lei, iar în acest sens, nu e nevoie de mare efort, căci unii ziariști de pe listă au proiecte de tip să scrie două articole despre expoziții. Desigur, mulți nu sunt din Timișoara și vor avea costuri cu drumul sau cazarea, într-adevăr. Au aplicat și ziariști din București, Cluj sau Sibiu. Din Timișoara sunt patru nume pe listă: Melania Cincea, redactor-șef la Timpolis, Andreea Socaci (Oance înainte de căsătorie), realizator de emisiuni la West City Radio și jurnalist la Banater Zeitung publicația în limba germană, Vlad Tollea, corespondent Libertatea în Timișoara, și Anitta Pelin, tânăr care are un site denumit Spații noi, care mai degrabă este din zona blogosferei decât a jurnalismului serios, factual.  Pe listă apare și un alt jurnalist care scrie la Libertatea, Vasile Ernu.

Desigur, este evident că jurnaliștii din Timișoara nu vor avea cheltuielile colegilor lor aplicanți din țară, așadar, se aleg cu bani frumoși să scrie un articol sau două. Nu mai aducem în discuție și ”aerele” de deontologie ale publicației Libertatea, de unde iată, doi oameni au aplicat să ia bani să scrie articole (de bine) din bugetul unui oraș, un lucru foarte discutabil din punct de vedere moral. Asta în condițiile în care, se știe, salariile în presă nu sunt deloc grozave, iar un ziarist local câștigă arareori peste 11.000 de lei pe lună.  Bursele se dau în cadrul proiectului ”Energie!”, iar alți 37 de artiști independenți primesc și ei sumt. Anul trecut, s-au dat doar bani pentru artiști, nu și pentru ziariști. Lista finală o puteți consultată aici.

Iată ce spune Raluca Iacob, coordonatoarea programului de la Centrul de Proiecte. ”Bursele de creație sprijină o etapă esențială pentru o scenă culturală vitală: explorarea, testarea de idei și procesul de lucru care conduce la noi formule artistice. La baza programului de finanțare stă încrederea în puterea artiștilor de a-și transforma ideile în practici artistice sau jurnalistice și nevoia de a experimenta. Credem că e important ca publicul să înțeleagă mai bine munca acestora, să îi întâlnească, să fie posibil un dialog pentru o mai bună cunoaștere reciprocă. Pentru jurnaliști, bursele vor fi cu siguranță timp câștigat pentru documentare, iar Programul cultural „Timișoara – Capitală Europeană a Culturi în anul 2023” va primi astfel noi semnificații, prin curiozitatea aplicată a noilor conținuturi editoriale care vor fi create. Mulțumim tuturor artiștilor și jurnaliștilor care au înscris propuneri, arătând încredere în contextul și valorile care stau la baza Energie! Burse de creație”.

Centrul anunță că se vor lansa curând și programe de mobilități naționale și internaționale pentru cei din zona culturală. Precizăm că de la TimișPlus nu s-a aplicat pentru aceste ”burse”, care ni se par o formă de mită mascată pentru presă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ