DISTRIBUIȚI

De miercuri, 17 iunie, autoritățile române au deschis mai multe puncte de frontieră, inclusiv cel feroviar de la Jimbolia. Deocamdată, nu toate vămile au fost redeschise, air patru puncte de trecere a frontierei din Timiș mai au în continuare restricții. 

Astfel, traficul feroviar s-a reluat la Jimbolia, unde traficul rutier se redeschisese anterior, la fel ca cel din Vama Moravița (în cazul frontierei sârbe) și al vămii Cenad (vama cu Ungaria). Alte puncte de trecere a frontiere româno-sârbe din Timiș rămân închise. Este vorba de Valcani, Lunga și Foeni, dar și Stamora-Moravița, pentru traficul feroviar, exceptând cel de marfă. Deocamdată, mai rămân valabile interdicții de trecere a frontierei, care nu vizează cetățenii UE. Este vorba de cei care nu aparțin statelor membre UE, Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene, dar și apatrizilor, a căror intrare în România e interzisă în continuare.

Sunt exceptați membri de familiei ai românilor, membrilor de stat UE, Spațiul Economic European și Elveția; o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state; persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum şi transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare; personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare; pasageri care călătoresc din motive imperative; persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Din această noapte, cetățenii români pot tranzita Ungaria fără restricții. din 17 state nu mai e nevoie de autoizolare, cu excepția situației în care înainte de intrarea în România, cetățenii au stat sub 14 zile în statele exceptate: : Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. La vamă, în continuare, veți fi întâmpinați de persona DSP pentru declarația pe proprie răspundere și triajul epidemiologic.

Reamintim că deocamdată, din Serbia, trebuie să vă autoizolați dacă reveniți în România.

LĂSAȚI UN MESAJ