DISTRIBUIȚI

Nu întotdeauna transportatorii respectă tonajul impus pe anumite categorii de drumuri, iar metodele de a ”fenta” cântarele există, mai ales din cauza scurgerilor de informațiii. Pentru a combate fenomenul, CJT și IPJ Timiș au semnat un protocol pentru controale. Un loc unde problema e foarte evidentă este în Alioș, pe drumul spre Lipova.

Practic, faptul că transportatorii duc o greutate mai mare decât ar avea voie pe anumite durmuri județene are un dublu impact negativ. Odată, casele celor care locuiesc pe marginea drumului sunt afectate de trepidațiile produse de tirurile supra-încărcate. De asemenea, astfel crește și riscul de accidente rutiere. Protocolul dintre CJT și IPJ Timiș a fost semnat pentru a se face echipe mixte de control pe drumurile județene. Lunar, se vor elabora programe de control, în funcție de evoluția situației operative, detaliate pe trasee, perioade orare și puncte fixe de acțiune ce permit cântărirea și măsurarea dimensiunii vehiculelor. În plen, consiliera județeană PSD Aura Danielescu a relatat situația de la Alioș, pe drumul spre Lipova, unde transportatorii comunică pentru a păcăli cântărirea oficială din localitate. DJ 691 este singurul drum pe care se aduce piatra de la carierele din Arad în Timiș.

Alin Nica spune că măsurile luate presupun o investiție care se va amortiza rapid, deoarece nu vor mai fi envoie de atât de multe reparații la drumuri. ”Transportatorii trebuie să înțeleagă că limitele de tonaj nu sunt opționale. Ele sunt impuse pentru a proteja structura drumurilor. Nu este o muncă ușoară. Avem în administrate o rețea de 1300 de km de șosele, dar ne vom concentra pe zonele unde sunt cele mai mari probleme. Lucrăm de asemenea la automatizarea controalelor. Mai exact, devierea traficului greu prin cântare inteligente, care să ne semnalizeze de la distanță orice depășire de tonaj. Investiția nu ar fi una extrem de costisitoare. În plus, costurile s-ar amortiza rapid prin reducerea gradului de deteriorare a șoselelor”, a declarat președintele CJT.

Direcția tehnică a CJT va întocmi și prezenta trimestrial un raport privind activitatea desfășurată în cadrul protocolului, care va fi înaintat și Autorității Teritoriale de Ordine Publică, structură ce aparține tot de CJT. Alin Nica a spus în plen că a vorbit și cu președintele CJ Arad, Iustin Cionca, ca și în județul vecin să se facă mai multe controale în acest sens.

foto: renasterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ