DISTRIBUIȚI

Pe bulevardul Vasile Pârvan e de câteva săptămâni șantier. Se lucrează intens la fundația noii clădiri a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, un proiect care a reușit să prindă contu după 12 ani de când ideea i-a venit lui Nicolae Robu, aflată zi în ultima zi a mandatului de primar.

Practic, se vor ridica două noi corpuri de clădire, pe terenul viran de lângă clădirea Facultății de Chimie de pe Pârvan. O clădire va avea doar parter, iar alta va mai avea trei etaje. În noile corpuri vor fi 16 laboratoare și două săli de curs. Investiția depășește 27 de milioane de lei, dintre care 23 au venit prin Programul Operațional Regional (fonduri europene). De la 12 ani de la idee, iată, șantierul a început chiar în anul centenarului UPT. ”Clădirile ne vor permite să aducem din ambele corpuri ale Facultății de Chimie oamenii în același loc. Clădirea va fi modernă, va avea toate laboratoarele dotate. Politehnica face ceea ce a făcut în acest prim secol, continuă să contribuie la dezvoltarea orașului, prin oamenii pe care îi pregătește și contribuie la dezvoltarea întregii regiuni. Ne bucură că începem acum, în prag de nou secol, această construcție nouă și Politehnica are un patrimoniu consistent, pe care, generație după generație de rectori, a reușit să-l dezvolte”, spune rectorul Florin Drăgan.

Politehnica nu-și pune problema că la Chimie nu vor mai veni studenți. ”Noi vrem să dezvoltăm în Facultatea de Chimie și alte zone față de Mediu, care e în scădere. Ingineria Chimică merge în continuare destul de bine, putem continuă pe Produse Alimentare. Am discutat cu nou cu conducere a facultății să venim cu specializări noi. Din punctul meu de vedere, se justifică pentru că, de exemplu, în SUA, zona de inginerie chimică e o zonă care câștigă foarte bine. Nu se întâmplă acest lucru în România, dar nu înseamnă că nu putem oferi pieței oameni calificați prin care să putem aduce astfel de investiții la Timișoara. Avem companii în Timișoara care au nevoie de ingineri chimiști. Nu numai una două și nu mici. La ora actuală există o lipsă majoră de ingineri pe toate domeniile. Construcțiile acum trei ani de zile scăzuseră la jumătate din admiterea față de acum zece ani. Ce putem spune, că nu o să mai meargă?”, consideră rectorul.

Noile clădiri trebuie să fie gata la finalul lui 2021. De două ori, obținerea finanțării s-a blocat, în mandatele rectorilor Nicolae Robu și Viorel Șerban. ”Povestea a început în 2008, când domnul rector de atunci și parlamentar a forțat această clădire, a făcut proiectul. Din păcate, lucrurile s-au blocat. Am mai încercat o tentativă în 2013, iar s-au blocat. Am fost pe lista de așteptare, că la POR era principiul «primul venit, primul servit». Noi am fost sub linie. După care am revenit iar în 2017 cu un proiect readaptat la noile condiții și am reușit un proiect închegat. În 2018 am reușit să-l depunem, în 2019 am primit aprobarea contractului de finanțare, în 2020 a venit proiectul tehnic și iată, se lucrează. Cu termen destul de strâns, dar sperăm”, a declarat Viorel Șerban, rector în perioada 2008-2012.

Nicolae Robu a avut ideea construcției și spune că va completa frumos bulevardul. ”Din 2008 am avut această inițiativă de a completa bulevardul Pârvan cu această construcție care îi dă și o anumită simetrie. O să se vadă în final ce bine venit este. Din păcate, vremurile au fost cum au fost și nu s-a putut începe construcția decât acum, după 12 ani. Îi felicit pe colegii care au urmat pentru perseverență, duc lucrurile la bun-sfârșit. Va fi o clădire pe de o parte frumoasă, dar pe de altă parte foarte funcțională. Va oferi spații moderne și va contribui la o și mai bună infrastructură pentru învățământ și cercetare la Politehnica”, a spus Robu, rector în perioada 2004-2012.

Facultatea de Chimie mai are activitate și la clădirea din centru, de pe strada Carol Telbisz. După ce va fi gata noua clădire, acolo nu nu se vor mai pregăti viitorii chimiști, care vor învăța grupat, în clădirile de pe Pârvan. ”Există două variante pentru clădirea din centru. O variantă e să o închiriem spre mediul socio-economic, pentru că acolo e o clădire pe care putem obține chirii bune. Dar există și o altă discuție pe care o avem. Avem timp peste un an de zile să luăm o decizie. E posibil să se mute o altă facultate acolo. Vom vedea și vom analzia care e cea mai bună soluți pentru universitate”, a precizat rectorul Florin Drăgan.

La săpăturile pentru fundație s-au găsit ceva resturi de clădiri arse, dar nu vestigii cu valoare arheologică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ