DISTRIBUIȚI

Numărul de cazuri de coronavirus în creștere din județul Timiș a dus și la o situație aparte, chiar și pentru vremurile unei pandemii. O parte dintre persoanele contaminate cu noul virus au fost internați la Spitalul de Psihiatrie Gătaia, tocmai pentru că erau deja pacienți ai unității spitalicești, unde a apărut un focar. Deși prima bolnavă care a dus virusul în spital avea factori de risc în cazul unei asemenea infecții, femeia se simte bine, la fel ca toți ceilalți infectați. 

Totul a început după ce o pacientă în vârstă de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia bolnavă de leucemie a fost la secția de Hematologie de la Spitalul Municipal Timișoara pentru tratament. În secție a fost însă un focar de coronavirus, iar pacienta a dus virusul cu ea la Gătaia, unde a revenit după ce a primit îngrijirile pentru leucemie. Alți zece bolnavi de la Spitalul de Psihiatrie au luat virusul de la femeie, și de asemenea, o infirmieră s-a infectat și ea. În total, au fost 12 pozitivi. O parte dintre ei deja s-au și negativat. Reamintim că primele teste pozitive au venit în data de 10 iulie. Acum, este un focar în supraveghere al DSP.

Partea bună este că toți bolnavii internați au rămas asimptomatici. ”Am avut 12 pozitivi.  Toți sunt asimptomatici. Mai sunt șapte acum, internați la noi. Doi dintre ei între timp s-au negativat. Alți doi au fost duși la Spitalul Municipal din Lugoj și între timp s-au negativat, urmează să ni-i trimită înapoi”, nea declarat Cornelia Șargan, directoarea spitalului. Nesperat de bine este faptul că pacienta care a dus virusul, nu a dezvoltat o formă gravă a bolii, va mai mult, a rămas asimptomatică. Asta deși ar fi avut afecțiuni care puteau deveni lesne comorbidități. ”Este bine, tot asimptomatică. Este o doamnă mai în vârstă”, ne-a spus Cornela Șargan.

Conducerea spitalului spune că experiența gestionării unor bolnavi de coronavirus, chiar și asimptomatici, a fost o provocare la un Spital de Psihiatrie, care nu are epidemiolog sau infecționiști. ”Bolnavii noștri au stat două zile la Spitalul «Victor Babeș», după care am decis, pentru că ei trebuie să își urmeze în continuare și tratamentul psihiatric, că mai bine îi internăm la noi. Avem o zonă roșie și o zonă-tampon, zonă galbenă, pe care o aveam de la început de pandemie. Fiind spital pavilionar, nu a fost o problemă. Medicul nostru de Interne a ținut în permanență legătură cu infecționiștii de la «Victor Babeș», pentru că doctorul Musta are un program prin care ține legătura cu medicii din toată țara”, a explica directoarea.

La Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, bolnavii negativați mai stau o săptămână în zona galbenă. ”Pe cei doi care s-au negativat la noi îi ținem în Zona Galbenă. Suntem foarte precauți”, spune directoarea. Infirmiera bolnavă nu a revenit încă la lucru. ”Și ea este bine. A fost internată la «Victor Babeș», apoi am înțeles că a fost dusă la Spitalul CFR. Acum este acasă. Încă nu a revenit din concediul medical”, a precizat Cornelia Șargan.

De când au apărut primii bolnavi pozitivi, la Gătaia nu s-au mai făcut internări. ”. Noi am oprit internările de când am avut îmbolnăvirile acestea. De bolnavi se ocupă Clinica de Psihiatrie de pe Văcărescu”, a mai precizat directoarea, întrebată ce se întâmplă cu pacienții care au nevoie de internare la Psihiatrie.

foto: opiniatimisoarei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ