DISTRIBUIȚI

Miercuri, 22 iunie, timișorenii pot avea parte de o experiență culturală inediată. Teatrul Noh (teatru tradițional japonez, cu măști) Yamamoto, va susține o reprezentanție la Timișoara, pe scena Teatrului Național.

Spectacul poartă numele de „Inima teatrului Noh”, care va curinde, de fapt, două piese, „Tamura” și „Tenko”. Șapte artiști vor urca ep scena Teatrului Național Timișoara, iar între cele două acte, actorii vor prezenta publicului instrumentele și tehnicile specifice din stilul Noh. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Doritorii trebuie să se înscrie pe platforma entertix.ro. Spectacolul este în japoneză, dar cu subtitrare în română și engleză. La începutul piesei va fi un moment dedicat medicului Aurel Mogoșanu, cel care a înființat prima secție de ATI la Spitlaul Județean Timișoara a și făcut eforturi pentru introducere disciplinei la Universitatea de Medicină din Timișoara.

Premergător spectacolului, tot miercuri,, artiștii de la  Yamamoto Noh Theatre vor face un atelier pentru 20 de studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT, care vor avea ocazia să învețe despre tehnicile, postura și energia teatrului noh. Această formă de etatru, născută în Japonia acum 700 de ani, este cea mai veche formă de teatru cu măști încă de actualitate, înscrisă și în patrimoniul UNESCO. Se juca în Japonia antică în temple, ca ofrandă adusă zeilor, iar mai apoi, a trecut ca artă în ceremonia oficială la curtea Shogunului. Desigur, are legătură și cu lumea samurailor.

Yamamoto Noh Theater este cel mai vechi teatru Noh din Osaka, înființat în 1927. Se organizează acolo evenimente ce țin majoritatea de spectacolul tradițional și clasic japonez. Teatrul Yamamoto Noh combină arhitectura tradițională cu tehnologia modernă, în sensul utilizării tehnologiei LED sau a subtitrărilor multilingvistice. Din 2010, Teatul Noh din Osaka a susținut peste 30 de spectacole și 40 de ateliere în țări precum Bulgaria, România, Slovacia, Franța, Finlanda, Macedonia de Nord, Albania, tocmai pentru a răspândi magia acesteui gen de teatru.

Evenimentul face parte din componenta Power Station a Programului Cultural Timișoara 2023, finanțat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ