DISTRIBUIȚI

Timișoara rămâne un oraș al premierelor, chiar și în aceste vremuri de schimbare de ștafetă la primărie. Capitala Banatului a devenit singurul oraș din România acceptat în Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership International).

Scopul parteneriatului se referă la promovarea transparenți, combaterea corupție și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii. Un apel pentru ca noi comunități să adere la OGP a avut loc în perioada 26 mai – 14 august. În 22 octombrie a avut loc selecția. 56 de noi membri au fost admiși, dintre 112 înscriși. Timișoara a fost, de altfel, singurul oraș din România care și-a arătat interesul pentru acest apel. Inițiativa depunerii candidaturii la programul derulat de Open Government Partnership International, aparține unor organizații neguvernamentale dedicate comunității locale din Timișoara: Asociația Smart City și Agenția pentru Informarea și Dezvoltarea Organizațiilor Neguvernamentale.

Primăria a susținut și promovat demersul. Concret, a elaborat, susținut și semnat scrisoarea de candidatură. Aceasta a fost semnată atât de primarul încă în funcție până vineri, Nicolae Robu, dar și de primarul ales, Dominic Fritz. În perioada următoare, cu sprijinul sectorului neguvernamental, Timișoara va realiza un Plan Local de Acțiune ce va viza implementarea de reforme de deschidere a guvernării, prin participarea activă a societății civile și prin dezvoltarea practicării  principiilor guvernării deschise.

Strategiile și programele Municipiului Timișoara sunt în concordanță cu angajamentul de „Guvernare deschisă la nivel local” din cadrul Planului Național de Acțiune al Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, conform tratatului ratificat de România în anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ