DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, la data de 3 august, se va face un plen festiv și se vor da titluri de Cetățean de Onoare a Timișoarei. Peste șapte zile vor primi această dinstincție Nicolae Secoșan, Smaranda Vultur (ambii în viață), dar și Dorin Bratu și Oscar Berge (post-mortem).

Pentru Nicolae Secoșan, acordarea titlului se votase deja, la data de 4 iunie 2020. Născut în 1945, Secoșan a fost cel mai important om de radio de sport al Timișoarei. A activat ani de zile la Radio Timișoara, și s-a retras complet de pe post treptat, după ce recent a renunțat și la o rubcrică pe care o avea luni seara. Are epste 1100 de evenimente sportive transmise, de nivel național și internațional. În ceea ce îi privește pe ceilalți trei nominalizați, pentru ei s-a dat un vot în Consiliul Local Timișoara. Smaranda Vultur este născuă în 1950 și a predat la Universitatea de Vest din Timișoara, dar și la Sorbona, la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale de la Paris, la Universitățile din Pisa și Cracovia, precum și la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale de la Paris. A activat li civic și a făcut parte din cei care au redactat Raportul Tismăneanu, de condamnare a comunismului.

Dorin Bratu a fost un reputat dentist timișorean, cadru didactic și la UMFT. S-a născut în Timișoara în 1942, și s-a stins anul acesta, la data de 12 aprilie. El va fi decorat post-mortem. În ceea ce-l privește pe Oscar Berger, el a fost părintele presei scrise timișorene post-revoluționare. Născut la 1947, la Timișoara, Berge a fost și regizor și cineast, dar a rămas în memoria colectivă ca și directorul ziarului Timișoara. Cotidianul se vindea ca pâinea caldă după Revoluție i se împărțea din camioane în Timișoara, dar și la București, în entuziasmul românilor cuprinși de comunism. Peste ani, ziarul a trăit tot mai greu, însă bătrânul Berger nu a renunțat să-l șină în viață. A șlefuit generații întregi de jurnaliști timișoreni, chiar și cu un tiraj tot mai redus, iar deși fizic, s-a stins la 23 august 2013 (ironie a sorții, el fiind un anticomunist convins), Berge trăiește și acum prin paginile ziarului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ