DISTRIBUIȚI

Dezbaterea publică pentru proiectul de HCL prin care, din 2022, impozitele și taxele din Timișoara cresc a fost un adevărat dialog al suzrilor. Reprezentanții domeniul imobiliar, Horeca, asociațiilor de locatari, a partidului AUR sau simpli cetățeni s-au lovit de replicile city-managerului Matei Creiveanu, adus de la București.

Cei de la CIT Group au atras atenția că Timișoara va avea cel mai mare impozit pe clădirile nerezidențiale din țară. ”Propunem ca impozitul să rămână în limitele legale, deoarece cu maximul de 50% este cel mai mare impozit pe clădirile nerezidențiale din țară. Asta ar duce Timișoara la o cotă de 2%, în condițiile în care București, Cluj și Oradea nu depășesc 1,1%”, a spus Alin Boldura, de la CIT Group. Omul de afaceri Ovidiu Șandor a fost și el tranșant. ”Nivelul de 1,95%, obținut din 1,3% și acel 50%, considerăm că este nejustificat de mare. Indiferent cum analizăm acest nivel, dacă ne raportăm la o impozare pe construl de construcție sau prețul de achiziție, înseamnă că un proprietar va plăti în 50 de ani încă od ată prețul construcției. Credem că așa ceva este nejustificat”, a spus Șandor.

Corina Macri, șefa organizației aptronale Horetim a tras atenția city-managerului și șefului Direcției Fiscale, Adrian Bodo, a reproșat administrației că nu a găsit nicio soluție promisă. „Anul trecut ne-am aeșzat la această masă cu domnul primar și ni s-a spus că e o situaței specială, s-a moștneit un management defectuos. Nu s-a schimbat nimic în acest oraș, impozitul este exorbitant. Și Bucureștiul, care este un oraș premium, are 1,5%. Ni s-a spus că se va ajunge la un management responsabil și vom avea un impozit pentru reabilitarea acestui oraș. Trebuie să ne gândim cum a ajuns Clujl la acele salarii. Clujul a pornit mult mai de jos decât noi”, a spus Corina Macri, cu referire la faptul că Matei Creiveanu  a spus că Clujul colectează cu 200 de milioane mai mult din impozitul pe venituri.

Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari din Timișoara i-a reproșat city-managerului, în absența lui Dominic Fritz, care nu a avut asumarea să fie prezent la dezbatere, că itmișorenii nu au votat cu USRPLUS pentru a avea taxe mărite. ”Nu am văzut pe afișele electorale că le spuneați oamenilor că veți mări impozitele ca și acum. O persoană fizică ce închiriază un apartament unei persoane juridice, pe lângă faptul c nu poate face mișmașuri, pentru că persoana juridică are nevoie de contract, îi mărim impozitul de la 0,6% la 1,3%. Dacă cineva face ceva la limita elgi, umblați acolo”, a spus Olariu, ca replică la faptul că municpalitatea spune că persoanele juridice puneam proprietățile pe persoane fizice, pentru a plăti impozitul care este încă mai redus la clădiri nerezidențiale.

Un cetățean din Plopi a spus la dezbatere că achită 1800 de lei impozit pe casă, deși locuiește într-o zonă fără case în jur și nu are mari facilități. Altul a fost supărat că nu există o calitate a vieții în oraș, dar ”birurile” se măresc. ”Nu suntem vaca de muls a Timișoarei. Nu avem servici de calitate în oraș”, a spus cetățeanul. Mai mulți membri AUR au luat și ei cuvântul, ridicând probleme similare. Matei Creiveanu a fost însă impasibili și a spus că România are impozite mici pe proprietăți deoarece este o țară cu mulți deținători de imobile. ”Timișoara nu-și permite să funcționeze cu 1,3% impozit pe clădirile nerezidențiale”, a spus Creiveanu. Egalizarea impozitului pentru persoane fizice și juridice ar aduce 15 milioane de lei în plus la buget, iar mărirea cotei, încă 5, din estimările lui Creiveanu.

Ceea ce trebuie remarcat este cinismul șefului Direcție Fiscale a Timișoarei, Adrian Bodo, care a avut tupul să le reproșeze participanților la dezbatere că nu s eleagă și de impozitul de 40% luat la salairi. De asemenea, el a avut incredibilul tupeu să spună că orașe precum Cluj, București, Iași, Oradea sau Sibiu, cu impozite mai mici, sunt murdare, când Timișoara colcâie de gunoaie! ”Eu mă uit prin aceste localități și sunt munți de gunoaie și șobolani. Nu ne dorim asta pentru Timișoara”, a spus Bodo, cu referire la o situaței creată în Sectorul 1 București de clotilde Armand. Mai trebuie spus că Matei Creieveanu i-a spus Corinei Macri și că domeniul Horeca este unul plin de evaziune fiscală.

 

1 COMENTARIU

  1. Așa se întâmplă când îți aduci stăpâni străini. Niște jigodii incapabile să găsească fonduri. orice tâmpit poate face ce fac ei, fără să aibă multă școală. Roti păcălicii ajunși pe funcții, au impresia că sunt stăpânii țării, nu că sunt angajații/reprezentanții alegătorilor. Doar idiotul de român își alege hoții!

LĂSAȚI UN MESAJ