La mijlocul lunii mai, timișorenii sunt invitați să se delecteze cu un spectacol  pe cinste la Opera Națională Română din Timișoara: Tosca. Evenimentul face parte din programul Festivalului Internațional Timișoara Muzicală.

Opera a fost aleasă și pentru că traversăm Anul Puccini, ales la 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui muzician, dar, firește, și pentru valoarea sa incontestabilă în patrimoniul cultural mondial. Puccini a compus cu greu opera, după ce inițial i se refuzase propunerea, pe libretul scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, pornind de la piesa de teatru a lui Victorien Sardou, compusă în 1887. Până la urmă, puccini a acceptat, convins de Verdi, iar în 1990, spectacolul dramatic  a avut premiera. Acțiunea se petrecere în vremea bătăliei de la Marengo, din 1880, la Teatrul Constanzi, din Roma.

Cesare Angelotti, fostul Consul al Republicii Romane a fugit din închisoare și se ascunde într-o biserică, unde prietenul său, pictorul Mario Cavaradossi o desenează pe Maria Magdalena. Iubita artistului, Flora Tosca sosește și e geloasă că pictura seamănă cu o marchiză. Oamenii tiranului Scarpia ăun mână pe Cavaradossi și Tosca, iar tânără, în cele din urmă, le spune nu era Angelotti. Tânăra îl convinge pe dictator să nu-i ucidă iubitul, în schimbul favorurile ei. Scarpai vrea să o îmbrățișeze, dar Tosca îl ucide. Cavadarossi iese fericit în fața plutonului după ce află că Scarpia a murit, dar este împușcat pe bune, nu simulat, iar Tosca se aruncă de pe stâncă.

Vor interpreta soprana Lăcrimioare Cristescu, renotul Remus Alăzăroae și Baritonul Florin Etefan, invitat de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, alpturi de soliștii vocali, orchestra și corul liricului timișorean. Dirijorul este Ciprian Teodorașcu invitat de la Opera Națională din București. Spectacolul începe miercuri, 15 mai, ora 19. Biletele se găsesc la agenție sau aici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ