DISTRIBUIȚI

Proiectul finanțat în mare parte prin fonduri norvegiene prin care Turnul de Apă din Iosefin va fi complet reabilitat a luat startul. Autoritățile așteaptă să se termine proiectul tehnic, iar din toamnă sunt mari șanse să înceapă și șantierul efectiv, astfel că totul să fie gata până în 2023.

Turnul de Apă din Iosefin a fost ridicat în perioada 1913-1914, ca frate geamăn al turnului similar din cartierul Fabric. Construcția are un rezervor de 500 mc în partea superioară, pentru apa potabilă, dar și unul de 250 mc pentru apă industrială. În prezent, în interior și-au făcut cuiburi mai mulți porumbei, iar aspectul nu e tocmai grozav, fiind destulă mizerie lăsată de păsări aici. turnul va fi complet reabilitate printr-un proiect în care primăria este promotor, iar Asociația Prin Banat este partener. ”Eu sunt foarte impresioant de cum au reușit strămoșii noștri să construiască ceva ce avea o utilitate foarte clară, totuși cu o estetică și frumusețe aparte. Mi-aș dori ca și în ziua de azi unii să ia lecții de la arhitecții de atunci. Turnul este gol. Sus vor fi trei nivele. Face parte dintr-o reconversie a spațiilor industriale din Timișoara pentru cultură, de a pune la dispoziție comunității spațiile nefolsite din Timișoara. Mă bucur că acest proiect va fi gata fix când vom fi capitala culturală a Europei, în 2023”, a declarat Dominic Fritz, la fața locului.

Acum se așteaptă autorizația de construcție, iar apoi, proiectul tehnic trebuie avizat de finanțatori, adică cei ce gestionează programul Ro-Cultura, prin care se acordă granturi norvegiene. După aceste etape, se poate organzia licitația pentru execuție. ”În mare, va fi dărâmat acest zid, va fi realizată o rampă amplă, care va înconjura turnul. Pe acest traseu de rampă va fi un spațiul expozițional exterior unde se vor putea expune și se vor putea întâmpla evenimente culturale în aer liber. În spatele parcelei va fi construi un corp administrativ. Rampa ajunge la nivelul de intrare, aici vor fi realizate niște gradene. Din punct de vedere structural, turnul este într-o condiție foarte bună. Vor fi realizate lucrări de reabilitare din punct de vedere al finisajelor. Cea mai mare modificare este introducere unui lift în interior, care să ne ducă la cele trei nivele. Pimele două, acolo în rezervor, vor fi un spațiu expozițional, un spațiu de foaier și sus va fi un mic spațiu de belvedere, unde va fi instalată și o lunetă telescopică și se poate vedea Timișoara la 360 de grade”, a explicat Roxana Canceal, de la Direcția de Dezvoltare a PMT.

Asociația prin Banat se va ocupa de evenimentele organizate până se încheie proiectul, adică în 29 februarie 2024. În total, vor fi 120 de evenimente, inclusiv o proiecție pe turn. Șantierul va putea fi vizitat și de studenții de la facultățile de profil. ”Reabilitarea și reactivarea Turnului de Apă o vom face printr-o serie de activități cu scop educațional, cultural și informativ. Acum știm că locurile pentru artă și cultură în afara cetății sunt foarte limitate. Prin acest proiect ne dorim să rezolvăm o parte din problemă, și anume să animăm Turnul de Apă împreună cu întregul cartier Iosefin, pentru că este un reper în întregul cartier Iosefin, iar cartieurl are o bogată moștenire istorică și arhitecturală. Prin reconversia turnului vom putea crea un pol de atracție comunitară și turistică. Vom continua partea de cercetare a patrimoniului cultural al cartieurlui. Asta pentru a promova Turnul de Apă în contexutl istoric al cartierului Iosefin. Rezultatele cercetării se vor concretiza într-o expoziție permanentă care va fi amplasată în turn., dar vom face și expoziții temporare și vom face un tur virtual car eva putea fi accesta atât online, cât și la fața locului”, a spus Oana Pîslaru, de la Asociația Prin Banat.

Zona din jurul turneului nu arată deloc grozav, ca, de altfel, din păcate întregul cartier Iosefin. Pe alocuri, între edificiile de pe vremea Imperiului se mai ridică, din loc în loc, câte un complex rezidențial. Dominic Fritz e de părere că zona se va putea regenera, iar ce s eva întâmpla la Turnul de Apă va fi un impuls puternic. ”Este un proces care nu mai poate fi oprit. Eu nu am absout niciun dubiu că cartierul Iosefin, în 5-10-15 ani va avea din nou o față strălucitoare. Va fi un cartier vibrant, unde vor veni mulți tineri, familii, artiști”, spune primarul.

Deși în trecut se vorba și de un restaurant panoramic, la vârful turnului, spațiul redus nu permite decât o cafenea cu terasă jos. La evenimente, în turn vor putea intra 70 de persoane. Proiectul are o valoare totală de peste 10 milioane de lei, cu tu 85% din finanțare asigurată din fondurile norvegiene. Celălalt Turn de Apă din cartierul Fabric nu va fi reabilitat deocamdată, deoarece nu este în proprietatea primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ