DISTRIBUIȚI

Proiectul inedit ”Turnul #urmatorulnivel” realizat de Teatrul Basca a fost nominalizat la Premiile Administrație Fondului Cultural Național 2021. Producția a fost filmată în Turnul de apă din Iosefin și reprezintă o premieră absolută și pentru realizatori, dar și pentru Timișoara.

Nominalizarea este pentru secțiunea Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului  Premiile AFCN au zece secțiuni, iar în luna mai se vor anunța câștigătorii. Realizat împreună cu Stageon, filmul a avut premiera anul trecut, de 17 decembrie, la Faber. Producția se vede cle mai bine cu ochelari VR, iar timp de o săptămână, a putut fi urmărit astfel la Teatrul Basca. Filmările s-au făcut în parteneriat cu Asociația Prin Banat, care gesitonează proiectul cu fonduri norvegiene de reabilitare a turnului. Clădirea veche de un secol a devenit un fle de purgatoriu, în care oamenii sunt ”bântuiția de epidemie, corupție, probleme sociale și politice specifice României. Personajele sunt superficiale și lipsite de empatie, dar, pe măsură ce urcă în turn, înțeleg că au nevoie unele de celelalte.

Textul spectacolului e scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și teatrul Basca.Realizarea producției a fost o experiență în sine pentru Asociația Solidart, care se ocupăd e teatru. ”Rolul asumat de Teatrul Basca este de a pune în valoare și de a scoate la suprafață povești și locuri invizibile. Prin producția Turnul #urmatorulnivel am făcut vizibile atât Turnul de apă cât și poveștile unor personaje cu tipologii reale, care au fost afectate de pandemie, folosind tehnologia și noile media. A fost un experiment care ne-a dat curaj să încercăm forme artistice noi și să explorăm diversitatea artistică, și ne bucurăm că este apreciat de public și de entitățile culturale care ne-au sprijinit. Ne propunem să continuăm demersul și să facem vizibile și alte locuri și povești din comunitatea noastră”, spune Ana Maria Ursu, președinta Asociația Solidart, actriță și regizoare la teatrul Basca.

Scenariștii dezvălui și cum s-a născut povestea. ”Turnul din Iosefin a inspirat întregul demers artistic. Noi am dezvoltat povestea pornind de la următoarea idee: dacă turnul acesta ar fi un fel de Monte Purgatorio al prezentului local, ce fel de personaje ai descoperi în el, cu ce fel de ”bagaj”, ce viziune asupra lumii și cum s-ar comporta unii cu alți”, spune regizorul Alex Mihăiescu.

Iată echipa ce a lucrat la proiect:

Actorii: Niko Becker, Robert Copot, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnisky, Ana-Maria Ursu

Regia: Alexandru Mihăescu

Scenariu: Ionuț Sociu & Alex Mihăescu & Teatrul Basca

Director de imagine: Cristian Ilea

Editor Imagine: Mihai Lazăr

Sound Design: Uțu Pascu

Scenografie: Lia Pfeiffer

Integrare VR: Radu Cernescu

Imagine dronă: Valentin Solomie

Grip, lumini, captare sunet: Valentin Solomie, Pataki Farkas, Rafael Vasilcin

Alpiniști: Adrian Lancranjan, Rus Cristian-Laurențiu

Foto: Adrian Danciu

Producția mai poate fi văzută pe Youtube până la 30 aprilie. Se recomandă utilizarea de ochelari VR.

LĂSAȚI UN MESAJ