Medicii de la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara folosesc un soft de post procesare a investigațiilor imagistice făcute la plămâni cu computerul tomograf. Programul permite analiza volumetrică a nodulilor pulmonari și astfel, permite detectare riscului de a face cancer la plămâni, una dintre cele mai galopante forme ale maladiei, cronice.

Când imaginile CT sunt introduse în softul de post-procesare, acesta oferă mai multe informații, de la volumul nodulilor pulmonari, dar și un model de predictibilitate pentru evoluția nodulului în interval de un an. Practic, pentru pacienții care fac două sau mai multe investigații cu computerul-tomograf, se poate realiza un calcul referitor la creșterea sau scăderea ”petelor de plămâni”. Avantajul major e că investigația nu se limitează la analiza bidimensională. ”Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidelă decât cea bidimensională. Un nodul nu o să crească niciodată doar în două dimensiuni, pe cele două axe standard ci are o creștere volumetrică, de multe ori în toate direcțiile. Iar acest soft, asta permite, o analiză imagistică mult mai corectă”, spune Diana Manolescu, directoarea medicală a spitalului și Șefa Secției de Radiologie.

Cancerul pulmonar e depistat, în 75% dintre cazuri, prea târziu. Diana Manolescu e de părere că România ar avea nevoie de un program de screening. ”Există o categorie de pacienți, pe care noi o numim pacienți de risc, adică persoane de peste 55 de ani, cu istoric de fumat de peste 15 ani sau fumători activi. Aceștia au un risc major de a dezvolta o formă de cancer pulmonar. Acești pacienți ar putea fi introduși într-un program national pentru realizarea unor investigații imagistice anuale. Astfel s-ar putea reduce numărul persoanelor care ajung într-un stadiu avansat al unui cancer pulmonar,  în care tratamentul curativ nu mai este posibil”, a mai spus Diana Manolescu.

Anual mor 1,6 milioane de oameni din cauza cancerului pulmonar. La fiecare 30 de secunde, pe planetă, această boală uncide un om. Programele de screening, coroborate cu examene CT cu doză redusă și cu analizarea investigațiilor cu astfel de softuri pot face ca statistica mondială să se reducă.

LĂSAȚI UN MESAJ