Edilul Nicolae Robu: „Nu exclud și o abordare mai specială. (…) Eu sunt adeptul implementării în forță, dar nu cu forța”.
La fel ca primarul timișorenilor, Marian Vasile – consilierul personal al lui Nicolae Robu – este de părere că Timișoara se va transforma într-o metropolă, mai devreme sau mai târziu, ajungând la aproape un milion de locuitori. Ideea unificării orașului de pe Bega cu localitățile din jur se poate realiza dacă studiile de specialitate sunt realizate și de sprijinite de celelalte primării. Edilul-șef al urbei de pe Bega a solicitat Consiliului Consultativ Economic (CCE) ca proiectul prioritar de care să se ocupe să fie cel legat de crearea metropolei Timișoarei. Acesta declara că „se va face o dezvoltare a conceptului, cu detaliere, și apoi vom începe să ducem o muncă de lămurire cu cetățenii și cu administrațiile publice locale. Lucrurile trebuie bine gândite, până în detaliu, și apoi trebuie vorbit despre ele”. Subiectul a fost reluat în timpul conferinţei de presă de la sediul PNL Timiş – iar preşedintele CCE, Marian Vasile, a susținut că orașul, datorită poziționării strategice, are ocazia unică de a deveni a doua metropolă a României.
Marți, edilul Robu nu a uitat să menționeze că „nu exclud și o abordare mai specială, despre care nu vorbesc acum, dar va veni momentul când voi vorbi. (…) Eu sunt adeptul implementării în forță, dar nu cu forța”. Proiectul presupune beneficii pentru comunitate, nu consecințe negative, eventual micile inconveniente ce vor apărea, unele nesemnificative în raport cu beneficiile. Cel puțin asta susține primarul Robu.
Conform spuselor consilierului Marian Vasile, proiectul unificării este susținut și de conducerea centrală a Partidului Național Liberal – în sensul că Timișoara s-ar putea afla la intersecţia a două coridoare mari de tranzit european. Este vorba de Via Carpathia, care porneşte în Lituania şi ar putea continua până în Grecia, calea ferată Rijeka-Constanţa şi Coridorul IV Pan European. Dacă proiectul va fi implementat și situația va fi exact cum susțin liberalii, orașul de pe Bega va deveni una dintre marile metropole ale Europei.
„Este necesar și oportun ca Timişoara să se transforme într-un pol puternic de dezvoltare. La Consiliul Consultativ Economic s-a decis să se elaboreze un brand economic, să fim identificaţi unic pe harta internațională printr-un mesaj autentic, de impact. La Consiliul Judeţean voi depune un proiect. Implicarea cetăţenilor e foarte importantă. Există controverse în ceea ce privește crearea de metropole, taxele ar creşte puţin, nu mult, iar avantajele ar fi mult mai mari”, a explicat președintele CCE.
Primarul Nicolae Robu a susținut că ideea de metropolă nu este una abordată conjunctural, iar proiectul se poate realiza doar dacă există sprijin din partea cetățenilor din întreaga zonă implicată. Consilierul Marian Vasile consideră că realizarea conceptului integrat cu Aradul este una dintre posibilități, reprezentând șansa ca cele două orașe să se dezvolte. Președintele CCE nu a întârziat să prezinte media variante de nume pentru noua metropolă creată prin unirea Timișoarei cu Aradul:Euro-Tim-Ar / Euro-Ar-Tim, Visio-Tim-Ar / Visio-Ar-Tim. Acesta s-a gândit și la logo-ul proiectului: un cerc cu aceste denumiri. Liberalul a mai explicat că este șansa îmbunătățirii infrastructurii de telecomunicaţii, drumuri şi transport în comun, creșterea gradului de atractivitate pentru investitori și turiști, precum și alte avantaje.
„Viitorul este al oraşelor mari”, a concluzionat președintele CCE, Marian Vasile.
A. STOICA
(foto: Constantin Duma)