DISTRIBUIȚI

Efectele economice devastatoare ale pandmeiei de coronavirus se resimt și în România, unde penru a reveni pe linia de plutire, vor fi încurajate investiții finanțate prin PNRR. Universitatea de Vest din Timișoara a venit cu trei sugestii pentru elaborarea acestuia, în consultarea publică lansată de Guvern.

Propunerile se referă la reformarea sistemului de învățământ superior, având în centru conceptul de digitalizare. O propunerea se referă la digitalizarea proceselor administrative și educaționale pentru creșterea accesibilității învățământului superior și asigurarea unei tranziții verzi și digitale. A doua este despre digitalizare pentru crearea și transparentizarea Cadrului Național al Competențelor, actualizarea standardelor ocupaționale, înființarea unei rețele de centre de recunoaștere a învățării anterioare și flexibilizarea programelor de studiu în contextul învățării pe tot parcursul vieții și abordării europene privind microcreditele de studiu. A treia propunere se referă la digitalizare pentru creșterea relevanței activităților de cercetare în context de inovare și transfer tehnologic relevant pentru mediul privat și introducerea contextelor de învățare tip Challenge Based Learning, pornind de la probleme concrete cu care se confruntă partenerii socio-economici.

Marilen Pirtea spune că propunerile au fost create având în vedere întregul context al secolului al XXI-lea. ”PNRR va deveni o mare șansă pentru educația și cercetarea din România dacă vom reuși să stabilim priorități strategice realiste și soluții tactice corect dimensionate pentru o reformă profundă de sistem, mai ales pentru digitalizare. Am propus cele trei direcții de reformare pentru că în Europa secolului XXI devine obligatoriu să fim complet adaptați noului cadru de comunicare, învățare și cercetare caracteristic rețelei de învățământ superior europene. Avem nevoie de interconectarea digitală a bazelor de date și operarea lor prospectivă, de digitalizarea Cadrului Național al Competențelor și dezvoltarea de programe de studii corelate contextului de învățare pe tot parcursul vieții, dar și de consolidarea cercetării prin abordarea integrată a domeniilor de specializare inteligentă, cu pilotarea soluțiilor în Universități. Suntem convinși că cele trei propuneri de reforme avansate de către UVT se vor regăsi în proiectul final al PNRR, pe care Guvernul îl va propune Comisiei Europene, dar și că aceste trei propuneri vor fi apreciate de Comisia Europeană și vor fi susținute în programul de finanțare alocat României în cadrul Mecanismului european de redresare și reziliență 2021-2027”, spune Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ