DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara este clasată pe locul 4 în Metarankingul Universitar 2020, top care evaluează vizibilitatea internațională a instituțiilor de învățământ superior. Practic, UVT e pe același loc ca și anul trecut.

Universitatea de Vest a adunat 12 puncte anul acesta, cu 2 mai multe ca anul trecut. Practic, universitățile timișorene au adunat 18 puncte, așadar, două treimi le-a luat UVT-ul. Din cele 97 de instituții de învățământ superior din România luate în calcul de Metaranking 2020  (54 publice și 43 private), doar 28 au fost apreciate cu vizibilitate și prezență internațională. S-au luat în calcul universitățile care au apărut în cel puțin unul dintre cele nouă ranking-uri internaționale luat în calcul. Toate universitățile au românești au adunat 163 de puncte, iar Consorțiul Universitar a avut 69 de puncte. Din Timișoara, au punctat trei universități.

Marilen Pirtea spune cp rezultatele evaluării ar trebui să aducă mai mulți bani de la bugetul național spre UVT. ”Am insistat în ultimii ani asupra unei idei rezultate din toate studiile academice, și anume pe faptul că centrul universitar timișorean contribuie cu rezultate și vizibilitate internațională, în contextul general al învățământului superior românesc, la un nivel mult superior comparativ cu nivelul finanțărilor publice anuale de care universitățile timișorene beneficiază an de an. UVT, mai ales, are o contribuție avansată la obținerea acestor rezultate, 12 din cele 18 puncte de evaluare din Metarankingul Universitar 2020 fiind aduse centrului nostru universitar de către Universitatea de Vest din Timișoara. Se validează, încă o dată, faptul că valoarea și prestanța academică din Timișoara, care au primit confirmări și prin Metarankingul Universitar 2020, sunt insuficient susținute prin bugetele publice pe care MEC le alocă universităților merituoase de aici”, a declarat Marilen Pirtea.

Pentru Metaranking-ul Universitar 2020 au fost luate în considerare rezultatele și performanțele  universităților obținute în următoarele clasamente academice internaţionale ale universităţilor: Academic Ranking of World Universitie (ARWU); Center for World University Rankings (CWUR); Leiden Ranking (CWTS); Performance Ranking of Scientific Papers of World Universities (NTU); QS World University Rankings (QS); SCImago Institutions Rankings (SCImago); World Universities Ranking al Times Higher Education (THE); University Ranking by Academic Performance (URAP); Best Global Universities al US News (USN), Round University Ranking (RUR) și The Three University Missions (MosIUR).

Metaranking-ul Universitar 2020 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, și asigură  continuitate viziunii inițiale. Clasamentul este elaborat și publicat cu sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români. Toate analizele prezentate pornesc de la datele disponibile pe website-urile ranking-urilor internaționale ale universităților la data de 1 noiembrie 2020.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ