DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara e din nou clasată într-un top internațional, de data aceasta în Best Global Universities Rankings 2021. Instituția de învățământ superior din Banat ocupă locuri bune raportate la alte universități din România.

Best Global Universities Rankings este realizat de US News & World Report ca un răspuns la dorința tinerilor americani de a se înscrie la universități din afara SUA.  În topul general, UVT e pe primul loc din țară, pe 1 din 11, iar la nivel mondial, pe locul 557 din 1678 de universități din 86 de țări. Din nou, se remarcă Facultatea de Fizică. În topul pe domenii, UVT e pe locul doi la nivel național. Fizica de la UVT e pe locul 219 la nivel mondial, din 750 de universități. Poziționarea instituției de învățământ superior a în scădere cu cinci poziții față de anul trecut. UVT e pentru a patra oară consecutiv în acest top pentru Fizica, unde e a doua universitate din țară din top, dintr-un total de șase.

Marilen Pirtea e mulțumit de clasificarea reușită de UVT. ”Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea de Vest ocupă primul loc între cele 11 universități din România, clasificate în cadrul Best Global Universities Rankings. Ne bucurăm să vedem că eforturile care s-au cumulat pe parcursul mai multor ani sunt încununate de succes prin această clasare meritorie. Mai mult decât atât, merită să remarcăm că Universității de Vest din Timișoara i se certifică, prin clasarea în această ierarhie, o poziție în topul primelor 600 de universități ale lumii, din cele aproape 1700 de universități ierarhizate, dar și în topul primelor 250 de universități din cele 750 de universități ierarhizate în categoria Fizică, ceea ce echivalează cu prezența în prima treime a universităților ierarhizate prin acest ranking internațional, o nouă evaluare ce confirmă calitatea programelor educaționale și de cercetare din UVT”, a declarat Pirtea.

Clasamentul s-a realizat în urma analizei informaţiilor furnizate de universităţi prin completarea platformei studiului Global Institutional Profiles Project (GIPP) dezvoltat de Clarivate Analytics (fosta IP&Science business a companiei Thomson Reuters), a datelor bibliometrice / scientometrice extrase din bazele de date Web of Science şi prin interpretarea studiului privind reputaţia academică realizat prin intermediul Clarivate Analytics. Primul pas în realizarea acestei clasificări  a implicat evaluarea a 1748 de universităţi (în acest grup din start sunt incluse cele mai bune 250 de instituţii de învăţământ superior potrivit studiului privind reputaţia academică realizat de Clarivate Analytics). Ulterior, au fost adăugate universităţile cu minim 1250 de lucrări științifice publicate în ultimii cinci ani anteriori evaluării. Al doilea pas a fost evaluarea celor 1748 de universităţi pe baza celor 13 indicatori de performanţă ai ranking-ului și realizarea topului final.

Indicatorii de performanţă ai Best Global Universities Rankings – General sunt: reputaţia mondială (12.5%), reputaţia regională (12.5%), numărul publicaţiilor (10%), numărul cărților (2.5%), numărul conferințelor (2.5%), impactul normalizat al citărilor (10%), numărul total de citări (7.5%), numărul de publicaţii regăsite în topul celor mai citate 10% publicaţii (12.5%), procentul publicaţiilor regăsite în topul celor mai citate 10% publicaţii (10%), procentul publicaţiilor cu colaborare internaţională raportat la totalul pe țară (5%), procentul publicaţiilor cu colaborare internaţională al instituției (5%), numărul de lucrări citate regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări în domeniul de referinţă (5%), procentul publicaţiilor regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări (5%).

Indicatorii de performanţă ai Best Global Universities Subject Rankings – Domeniul Fizică sunt: reputaţia mondială (12.5%), reputaţia regională (12.5%), numărul publicaţiilor (10%), numărul cărților (2.5%), numărul conferințelor (2.5%), impactul normalizat al citărilor (10%), numărul total de citări (7.5%), numărul de publicaţii regăsite în topul celor mai citate 10% publicaţii (12.5%), procentul publicaţiilor regăsite în topul celor mai citate 10% publicaţii (10%), procentul publicaţiilor cu colaborare internaţională raportat la totalul pe țară (5%), procentul publicaţiilor cu colaborare internaţională al instituției (5%), numărul de lucrări citate regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări în domeniul de referinţă (5%), procentul publicaţiilor regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări (5%).

Și celelalte universități din Consorțiul Universitaria sunt în acest top: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ