DISTRIBUIȚI

După numărarea a 95% dintre buletinele de vot, în România, USR-PLUS a câștigat doar în trei județe din România: Timiș, Iași și Brașov. Dacă în Ardeal, diferența față de PNL este foarte mică, în Timiș vorbim de 4 procente față de liberali, al doilea partid clasat. Doar în Iași, USR-PLUS a avut un avantaj mai mare, de 5 procente. 

De altfel, electoratul din Timiș și Timișoara a taxat politica de campanie și nu numai a liberalilor, în ciuda unor aspecte nu tocmai favorabile apărute despre unii candidați ai USR-PLUS, precum Raoul Trifan. Prezența unor nume precum Alin Gorghiu, Ben-Oni Ardelean și chiar și Marilen Pirtea pe locurile fruntașe pentru Parlament au făcut ca liberabili să aibă sub procentul de la votul politic pe județ la alegerile locale și nici nu e de mirare. PNL a dus o campanie ultra-adisperată, cu conferințe de presă organizate non-stop de Alin Nica și în zilele libere legale, vizita Ambasadorului SUA, ”Licurici” care a și spus cu cine ar trebui să voteze timișenii, promovarea unor întâlniri și acorduri despre discuții cu omologii cărășeni sau cu rectorii, precum și impresia de acțiuni în forță ale Prefecturii Timiș, care a forțat diverse ”libertăți” pentru cetățeni chiar înainte de alegeri, într-o vădită disperare care se vede ca avea și un fundament.

PSD a câștigat pe țară, dar în sediul de pe Titulescu nu s-a jubilat, deoarece din nou, social-democrații au demonstrat că nu pot ajunge la inima timișenilor și timișorenilor. PSD a luat abia al treilea loc în județul în care chiar ei au declarat că le este cel mai greu să câștige voturi. Și au luat doar peste 19% dintre procente. Partidul naționalist AUR a luat peste 8 procente în Timiș, deși nu au avut deloc o campanie electorală vizibilă în vestul țării. Un aspect care demonstrează că trendul naționalist și conservator putea fi mai bine exploatat de alte partide, în contrast cu progresistul internaționalist. Ei bine, tot în Timiș, PMP a luat peste %%, deși nu a făcut pragul la nivel național. Cu toate că nu a avut figuri atât de marcante, putem specula vorba din județul vecin, și anume, că cine e votat de neoprotestanți e primarul Aradului. Probabil și pentru PMP Timiș mobilizarea religioasă le-a adus voturi peste Pro România, care cade într-un anonimat total, sau UDMR.

În noaptea alegerilor, Dominic Fritz a făcut declarații publice, alături de Cătălin Drulă. ”Rezultatele la nivel național nu sunt neapărat un motiv de bucurie, chit că și USR-PLUS și PNL au crescut, PSD a scăzut față de rezultatul de acum 4 ani. Sperăm să putem face un Guvern de dreapta, pentru asta este clar lucrul de care România are nevoie acum. Dar, aici, în Timișoara, și în Timiș, lucrurile sunt destul de clare. Numărătoarea noastră paralelă arată că am câștigat foarte clar în Timișoara. USR-PLUS o să ia peste 40%, la o distanță de aproape de 20% față de PNL și avem aici în Timișoara cam cât au PNL și PNL împreună. Cătălin Drulă va fi și în viitor deputat al nostru și cel mai probabil,, vom avea încă doi deputați și un senator aici în Timiș”, a declarat Fritz.

Drulă a saluat și el votul timișenilor. ”Am câștigat și pe Timiș Vă mulțumim din sufletu pentru voturile pe care ni le-ați dat. O să vă reprezentăm în acești 4 ani care urmează cu foarte multă responsabilitate. E o onoare pentru noi și mergem de mâine cu un mandat din partea voastră să intrăm în noul guvern. Mergem la discuții cu președintele Iohannis, cu partenerii noștri din PNL. Pe numărătoarea noastră paralelă, suntem undeva la 29-28% pe Timiș, urmați de PNL cu 24% și PSD, cu 21%. Pentru un partid fondat acum 4 ani este o performanță. Este o performanță că am reușit să ne consolidăm, să aducem alături  e noi atâția oameni buni, cum este și Dominic Fritz”, a punctat deputatul.

Nu în ultimul rând, Firtz a punctat că ar fi timpul ca Alin Nica să lase jocurile politice și să facă o alinață. ”Avem un mandat să încheiem acest dans ciudat, pe care colegii din PNL l-au făcut în ultimele 2 luni. Cred că e  timpul să încheiem în sfârșit o majoritate aici în Timișoara și în județul Timiș și să ne apucăm de guvernare”, a mai spus Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ