DISTRIBUIȚI

Deocamdată, serurile folosite la imunizarea populației împotriva bolii covid-19 nasc și unele controverse, mai ales că au fost toate dezvoltate într-un timp rapid. Austria a anunțat că întrerupe temporar utilizarea vaccinului englez Astra Zeneca, după un deces neelucidat au unei femei de 49 de ani, cu probleme de coagulare, care se vaccinase, plus o reacție severă suferită de alt cetățean din Țara valsului.

Ei bine, exact acum când Austria a luat decizia de utiliza doar alte vaccinuri, România anunță că va da acest vaccin, care are mai multe reacții adverse raportate ca serurile Pfizer și Moderna, și cetățenilor de peste 55 ani. După anunțul colonelului Valeriu Gheorghiță, și medicul Virgil Musta crede că decizia e salutară. ”La recomandarea experților OMS, mai multe state vest europene au modificat vârsta de vaccinare pentru AstraZeneca. Cifrele arată că acest vaccin are un profil de eficiență și siguranță la persoanele peste 55 ani similar cu cele sub această vârstă, la care a fost avizat inițial vaccinul. De astăzi se poate face și în România pentru persoanele peste 55 de ani, iar pe fondul creșterii ratei de infectare în Timișoara este o opțiune foarte bună”, a spune Virgil Musta.

Practic, deblocarea AstraZeneca pentru oameni bătrâni rezolvă problema faptului că dozele din Timiș, spre exemplu, nu puteau fi folosite, deoarece nu mai erau atâția doritori eligibili în primele două etape care să fie între 18-15 ani. Germanul Dominic Fritz nu pare să fie nici el impresionat de reacție austriecilor, ba mai mult, se laudă că vorbește des cu Valeriu Gheorghiță.”Echipele noastre din centrele de vaccinare îi așteaptă pe timișoreni. Platforma este deschisă pentru programare la vaccinare cu doze AstraZeneca. Avem centre deschise și vom deschide și mai multe în funcție de dozele alocate. Vreau să-i mulțumesc și colonelului dr. Valeriu Gheorghiţă pentru deschiderea pe care a aratătat-o în discuțiile avute cu mine în ultimele zile”, se laudă primarul Dominic Fritz, aprig contestat în aceste zile pentru carantinarea Timișoarei.

De altfel, Fritz ar fi afectat de aceste critici. Consilierul său personal pe prob,leme de comunicare, Bogdan Marta, a scris, greșind grupul, în cel de comunicare cu presa că „Trebuie să blocăm conturile false”. Cel mai probabil, se referea că el și alți colaboratori ai primarului trebuie să-i blocheze pe contestatarii de pe Facebook. Mesajul a fost șters repede din grupul de presă, dar nu suficient de repede pentru publicația noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ