Miercuri, 19 martie, la ora 16:30, Palatul Apelor al Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) a găzduit vernisajul celei de-a treia ediții a expoziției colective „APA – Interferențe culturale”. Evenimentul face parte din activitățile dedicate Zilei Mondiale a Apei (22 martie), prilej cu care Palatul Apelor a fost din nou deschis publicului.
Cei optsprezece artiști vizuali, selectați de curatorul evenimentului, artistul vizual Costin Brăteanu, pentru a expune la această ediție sunt: Traian Abruda, Eugen Alupopanu, Regina Damian, Farkas Endre, Loredana Furcă, Ana-Domnica Hoble, Daliana Iacobescu, Roxana Netea, Sorin Nicodim, Nora Novak, Constantin Răducan, Flora Răducan, Arnold Schlachter, Daniel Suici, Tar Béla, Mariana Țepeș, Alin Cosmin Vâlceanu și Daniela Areta Voștinar.
Expoziția a fost deschisă de subprefectul județului Timiș, domnul Dejan Popov, de domnul Cătălin Nagy, director tehnic al ABA Banat, alături de profesorul Ovidiu Justinianu, poetul Gheorghe Florescu și curatorul Costin Brăteanu. Despre eveniment, poetul Gheorghe Florescu a remarcat: „Metaforic s-a spus că apa este sângele albastru al vieții, iar Leonardo da Vinci, care a studiat profund mișcările apei, observa că apa este sufletul vieții Pământului. Sufletul oamenilor de pe pământ este însă imposibil de determinat cantitativ de științe; poate fi speculat științific de psihologie, este temeiul pe care se construiesc religiile, dar este cel mai palpabil în arte. Valoarea operei de artă este dată de cantitatea de ‘viu’ din corporalizare și polarizare, de ‘întruparea’ ei. Aici se întâlnesc apa și arta, în fluxul universal al vieții de pe planeta noastră, inducând prin exprimare plastică paradigmele interioare ale construcției și deconstrucției umanului, unitatea profundă dintre sacru și profan, ceea ce exprimă, în bună măsură, și această expoziție.”
Elevi ai Liceului de Muzică „Ion Vidu” au susținut un microrecital dedicat acestui eveniment, interpretând fragmente muzicale la clarinet și trompetă din creațiile compozitorilor Darius Milhaud, Rimski-Korsakov și Claude Debussy. Participanții au fost: Cătălin Cătina (clasa a IX-a, profesor Mircea Stiopon), Luca Crăiniceanu (clasa a VIII-a, profesor Ilie Obersterescu) și Vlad Moacă (clasa a V-a, profesori Mircea Stiopon și Cristina Fernbach). De asemenea, interpretări de canto din operele lui Giuseppe Verdi și canzonette napoletane au fost oferite de Andrei Belean (clasa a X-a, profesor Ovidiu Ciucuriță) și Luiza Țucă (clasa a XI-a, profesori Adina Covaci și Cristian Roșoagă), acompaniați la pian de profesorii Cristina Fernbach și Simona Mustețiu.
Sediul ABA Banat este situat pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 nr. 2, Timișoara. Expoziția poate fi vizitată de public până pe 28 martie 2025, în timpul programului de lucru al instituției. În zilele de 22 și 23 martie (sâmbătă și duminică), programul de vizitare este între orele 12:00 și 16:00.