Vernisajul expoziției de pictură a artistului Constantin Popovici va avea loc miercuri, 27 martie, de la ora 18:00, la Galeria Brăteanu din Timișoara (Str. Lucian Blaga nr. 8). Evenimentul este prilejuit de marcarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, votată la 27 martie 1918 de către Sfatul Țării.
În urmă cu mai bine de un secol, Sfatul Țării a votat, prin vot nominal deschis, Unirea cu Regatul României. Declarația adoptată la acel moment consemna:
„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna, se unește cu mama ei, România.”
Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, încheiat la 1 Decembrie 1918, prin Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, când românii din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au decis, la rândul lor, unirea cu țara. Astfel a fost consfințită formarea statului român modern.
Constantin Popovici s-a născut în anul 2000, la Ungheni, în Republica Moldova. Este absolvent al Liceului de Arte Plastice din Timișoara, promoția 2020, și al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, promoția 2023. În prezent, este masterand în anul terminal la aceeași instituție.
Despre expoziția care urmează să fie găzduită de Galeria Brăteanu, profesorul Ovidiu Justinianu notează:
„Aflat parcă într-un permanent dialog cu el însuși, cu sinele, Constantin Popovici pare să conștientizeze și faptul că aparține unui ‘tot’ mai mare, unui spațiu hărăzit dinainte de divinitate nouă, așa încât să putem să ne bucurăm de maiestatea creației și a naturii în toată splendoarea ei. O ușoară stare de spleen și de nostalgii neștiute ne transferă artistul vizual basarabean prin compoziție și culoare. Exploziile cromatice atent controlate pot fi reperate la orice nivel al simțurilor, prospețimea și naturalețea fiind câteva din atributele acestui artist deosebit.”
În cadrul vernisajului, prof. Ovidiu Justinianu va susține cuvântul de deschidere, vorbind atât despre personalitatea și opera lui Constantin Popovici, cât și despre semnificația istorică a Unirii Basarabiei cu România.
Expoziția reunește o selecție de lucrări recente, picturi în ulei, și va putea fi vizitată până în data de 14 aprilie 2025.