DISTRIBUIȚI

Angajarea ca polițist local în Timișoara va deveni accesibilă, oarecum, tuturor, cu condiția ca doritorii să fie, totuși, într-o formă fizică care să le permită promovarea unor probe. Limitele de înălțime la bărbați și femei au fost eliminate, după ce consilierii locali timișoreni au votat un nou regulament pentru ocuparea funcției publice de execuție de polițist local.

Măsura a trebuit votată într-o ședință de plen, întrucât Agenția Națională a Funcționarilor Publici a atras atenție Primăriei Municipiului Timișoara că are criterii discriminatorii pentru angajarea polițiștilor locali la direcția din subordine. ”Ținând cont de adresa Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nr. 2121/2020 prin care se fac observații de ordin legal cu privire la condiția specifică de ocupare a unei funcții publice de execuție specifice de polițist local privind ”criteriul de înălțime”, aprobat prin H.C.L. nr. 508/22.10.2013 privind condițiile specifice eliminatorii pentru ocuparea funcției publice de execuție de polițist local la Direcția Poliției Locale Timișoara, în care se precizează: ”cu privire la condiția specifică de ocupare: ”criteriul de înălțime: 1,75 m la bărbați; 1,70 m la femei”, vă comunicăm că aceasta contravine dispozițiilor art. 467 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, coroborat cu art. 4 lit. c) din H.G. nr. 611/2018 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările și completările ulterioare, care dispun cu privire la principiile aplicabile oricărui concurs, inclusiv cel privind egalitatea accesului la funcțiile publice pentru fiecare cetățean care îndeplinește condițiile legale”, se arată în expunerea de motive.

Consilierul local independent Adrian Orza a precizat în plen că nu i se pare normal ca Agenția Națională a Funcționarilor Publici să se bage în ”bucătăria internă” de la Timișoara. Regulamentul privind criteriile de înălțime este unul votat de aleșii locali din 2013 și prevede că bărbații trebuie să aibă minimum 1,75 m înălțime, iar femeile să aibă 1,70. ”Se plâng oamenii că avem grași care fug pe stradă după infractori”, a precizat Orza. Primarul a explicat că nu au ce face, întrucât e o decizie a unei agenții guvernamentale. Liberalul Simion Moșiu a propus un amendament referitor la criteriul sportiv al angajării, și anume, o detentă de 2,55 metri de la sol, testată prin săritura spre o minge de tenis, suspendată de tavan. Amendamentul a fost aprobat de consilierii locali cu 17 voturi.

Altfel, conform noului regulament, pentru cine vrea să devină polițist local trebuie îndeplinite următoarele condiții: să fie apt medical și fizic; să fie apt psihologic pentru port-armă și tură de noapte; să aibă permis de conducere categoria B; și să treacă proba sportivă suplimentară. Aceasta presupune minimum 44 de abdomene pentru bărbați și 40 pentru femei, fuga în 7,4 secunde minimum pe 50 de metri pentru bărbați și 9 secunde la femei, în proba de viteză, precum și alergarea de rezistență pe 1000 de metri, cu timpul minim de 4:10 minute la bărbați și același timp pe 800 de metri pentru femei.

foto. facebook.com/pg/Directia-Politia-Locala-Timisoara

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ