Din păcate, pentru microbiștii din Timiș și Timișoara au existat puține șanse de rezoluții cu speranțe mari la acest început de an. Fotbalul pare tot mai la pământ într-un tărâm care i-a servit cândva drept leagăn în România, iar ceea ce se întâmplă la cluburile din zonă nu dă deloc speranțe, ba dimpotrivă, se anunță un an mult mai prost ca 2023!
Ca să ne reamintim, anul trecut pe vremea aceasta, aveam trei echipe în eșalonul secund, care au ajuns toate în play-out. Poli Timișoara și Ripensia au retrogradat, și doar Dumbrăvița a mai rămas să reprezinte Banatul de câmpie la acest nivel. Așadar, din start, anul a început cu fotbal de un nivel mai scăzut în județ. Un alt aspect extrem de important, care o afectează pe Poli Timișoara direct, este că în acest an ar trebui să înceapă și demolarea Stadionului ”Dan Păltinișanu”, pentru care exista un proiect tehnic pregătit și mai e nevoie doar de o hotărâre de Guvern și o licitație. Arena a ajuns baza de antrenament a băieților lui Paul Codrea, și, așa vitregă cum e, are avantajul unui bazin de refacere, și, în plus, mai servește ca locație pentru amicalele formațiilor din zonă.
Având în vedere că o demolare a unui astfel de „colos” va dura, trebuie să spunem din start ca șansele ca la finalul lui 2024 să vedem prea mult construit acolo sunt infime. Așadar, va fi un an în care, cel mai probabil, ne vom uita, în caz fericit, la buldozere în locul unde altădată jucăm în UCL cu City sau Șahtior. Ținem să trecem în revistă și marile fumigene electorale venite îndeosebi din partea viceprimarului Cosmin Tabără. Reent, liberalul a trâmbițat ca un mare succes o autorizație de mediu obținută pentru stadionul-lego, proiect pe care el și useriștii l-au ”masacrat” de la 15.000 la 10.000 de locuri și apoi i-au modificat și aspectul, cu scaune tricolore, ca nuca în perete în povestea unei arene de dimensiuni medii. Iar pentru cei care așteaptă construcția, le stricăm speranțele, căci linia de tramvai, mai cu seamă, bucla de la POptica trebuie mutată și asta, evident, va dura.
Așadar, cum ne-am lămurit că la infrastructură stăm dezastuos și după anul capitalei culturale europene, trecem în revistă principalele cluburi. CSC Dumbrăvița a început bine sezonul, dar ulterior, când a dat de echipe mai bune, a ajuns într-o sterilitate ofensivă și lipsă de rezultate majoră. Antrenorul este tot mai nervos, dată fiind criza de nervi penibilă de la finalul meciului cu Steaua, dar și suspicios, iar acuzațiile despre o ”pasiune” pentru pariuri a jucătorilor nu le lipsesc. Cu alte cuvinte, semne bune anul nu are nici la Dumbrăvița. Cât despre Poli Timișoara echipa-simbol a regiunii, clubul are în continuare ultime luni de salarii neplătite față de unii jucători care au plecat în vară, dar și grile neachitate, astfel că ”spoiala” din declarațiile lui Pantilimon nu sunt decât o gargară de marketing, de altfel neconvingător.
Însă desigur, trebuie apreciat că la Poli se continuă, spre deosebire de Ripensia, club unde Dumitru Mihu continuă să ”pârjolească” totul în jur. Ripensia era să rămână fără activitate la seniori, și doar o implicare a Grupului de sprijin a dus la înscrierea, totuși, în Liga 6. ”Bomba” e că înainte de sărbători, așa cum îi stă bine unui adevărat ”lider”, patronul a concediat o sumedenie de angajați, fără a achita salariul aferent lunii noiembrie. Din vară, dorințele sunt ca Ripensia să active doar pe ONG, nu și pe societatea comercială, ceea ce ar însemna, implicit, și la pierderea punctajului de Liga Elitelor! Da, este poate ultima primvară în care mai avem trei cluburi din Timișoara la acest nivel, și vom rămâne, mai mult ca sigur, doar cu Poli și LPS Banatul.
În ceea ce privește șansele de promovare din Liga 3, Poli ar fi în cărți, cumva, dar ceva mai mari șanse pare a avea Ghiroda. Deva va fi însă un adversar redutabil, la fel ca Oradea. Fie ce va fi, oricum ambele nu pot promova, astfel că din august, în cel mai fericit caz, județul nu poate avea peste două echipe în Liga 2. Așadar, încă un an de ”pustiu” pe dreptunghiul verde!
Ba pot ambele promova pentru că anul ăsta vor promova 6 echipe din liga a III-a și vor retrograda 4 din liga a II-a pentru că se mărește liga a II-a de la 20 la 22 de echipe. Astfel, pe lângă cele 5 câștigătoare de baraj se va califica și echipa câștigătoare a unui baraj între cele mai bune 4 echipe dintre cele 5 învinse în finalele barajului.