DISTRIBUIȚI

Avancronică de Mircea Tătaru

Maestrul Franz Metz se întoarce la Timişoara pentru a dirija concertul pe care l-a iniţiat, pentru a-l pune în valoare pe compozitorul Franz Limmer, care, în ultimii 23 de ani ai vieţii a trăit în orașul nostru. Astfel, la 21 iunie, în sala Capitol se va desfăşura un concert vocal-simfonic — medalion Franz Limmer.

Compozitorul s-a născut la 2 octombrie 1808 în Matzleinsdorf, o suburbie a Vienei. Tată său era un om de afaceri care avea o fabrică ce producea mătase.

Desigur, tatăl său dorea ca el, Franz, să continuie afacerea, dar el era interesat de muzică mai mult decât de orice. Tatăl a cedat dorinţei fiului şi l-a lăsat să studieze muzica. Astfel, la 10 ani studiază vioara şi chitara, iar când a ajuns să studieze la conservatorul din Viena, a studiat violoncelul şi clarinetul. La absolvire a primit medalia de argint cu portretul lui Mozart şi pe verso, încrustat, numele lui. După acest succes a început să studieze armonia şi compoziţia. La 26 de ani este invitat să ocupe un post de dirijor la Teatrul German din Timişoara. Aici a condus multe opere celebre, dar a şi compus multe lucrări muzicale. Un an mai târziu este numit şi director al corului Catedralei din oraş. Limmer a rămas până la sfârşit la Timişoara, adică până în 18 ianuarie 1857. Calităţile sale de bun violoncelist l-au făcut să compună multă muzică de cameră în care acest instrument are rol important. Toate lucrările pe care le vom asculta sunt prime audiţii la Timişoara. Ele sunt — Justus ut palma florebit pentru soprană, vioară şi orchestră op.14, Recviem pentru cor, solişti vocali şi orchestrăAve Maria pentru soprană, bariton şi orchestră, şi Missa Solemnis în do major, nr.1 pentru, solişti vocali şi orchestră.

Solişti vor fi soprana Alina Todea, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Marius Zaharia şi bas/baritonul Cristian Ardelean.

Dirijorul corului „Ion Românu” va fi maestrul Iosif Todea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ