Mai mulți polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au participat la mai multe zile de instruire pentru combaterea criminalității economice. Totul s-a petrecut în cadrul unui proiect cu fonduri europene, organizat în toată țara.

Mai precis, proeictul se desfășoară prin Institutul Național de Criinalistică, care deruleaza activitatea din cadrul ”Schimb de cunoștințe și bune practici între actorii relevanți de la nivel național și internațional implicați în lupta împotriva infracțiunilor financiare ce afectează bugetul UE”. Specialiștii sunt instruiți pentru a avea un nivel mai bun de investigare și administrarea a probatoriului judiciar în cazul criminalității economice. Cursurile de instruire au loc în perioada 2 mai – 1 iulie. De al IPJ Timiș au participat la cursuri 20 de polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, și alți trei din cadrul Serviciului de Investigarea a Criminalității Economice.

Până în prezent, au avut loc cinci asemenea sesiune de instruire, la București, Ploiești, Timișoara, Brașov și Cluj- Napoca. În cele cinci orașe s-au reunit 100 de practicieni, din 21 de județe ale României, toți, care actviează în domeniul criminalității economice. În cinci zile de curs, polițiștii au aflat de la experți ai Institutului Național de Crimianlistică și specialiști din cadrl Direcției de Investigare a Criminalității Economice despre tendințele actuale ale criminalității economico-financiare, dar și metode, tehnici și instrumente moderne de luptă împotriva fenomenului infracțional ce afectează interesele financiare ale UE.

Practic, polițiști au fost învățați să înțeleagă mai bine cadrul legal din domeniul criminalității economice și cum să-l pună în aplicare într-un mod uniform și coerent. Sesiunile sunt pentru specialiști criminaliști, ofițeri de investigare a criminalității economice, precum și alți profesioniști implicați în procesul judiciar (procurori, judecători etc.). Urmează noi sesiuni de instruire, la Craiova, Iași, Suceava și Constanța. În septembrie, în acest sens se va organiza o conferință internațională, la București.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Hercule III 2020 – Componenta Conferințe, ateliere de lucru și seminarii, derulându-se în perioada ianuarie 2021  – septembrie 2022 și are un buget de 136.157,50 de euro, din care 108.926 de euro reprezintă finanţarea Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ