DISTRIBUIȚI

După o procedură de achiziție extrem de complicată, care a demarat în septembrie 2016 și ar fi trebuit să se încheie în același an, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a dejucat recent colosalul plan al unui număr de 15 firme înscrise mână în mână în cursa pentru un contract estimat la peste 2,7 milioane de euro plus TVA. O cursă în care, în mod miraculos, a mai rămas doar o asociere de două firme, cu treisprezece subcontractanți. În acest contract au interese un consilier al fostului viceprim-ministru Costin Borc, dar și Vlad Francisc Iman, cunoscut opiniei publice pentru afacerile sale, intens anchetate, cu sistemul public de sănătate.

Motivele anulării procedurii de achiziție, despre care vom vorbi la momentul oportun, țin de ascunderea de informații ori chiar declarații false ale administratorilor societăților care s-au asociat și, alături de subcontractanți, intenționau să pună mâna pe contract.

Puțină istorie

În data de 15.10.2012, Autoritatea de Sănătate Publică Timiș atribuia contractul nr. 12.189, vizând “Elaborare studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate pentru Institutul Oncologic Timișoara”, la valoarea de 685.484 lei + TVA, asocierii având ca lider Atelierul Arhitext SRL Ghiroda și asociat Sellm SRL Timișoara, cu subcontractanții Electric Eye SRL din Giarmata-Vii și PFA Căbulea Sergiu Nicolae din Periam. Cât de bine și-au făcut treaba cei de la Atelierul Arhitext SRL și ai lor colaboratori veți afla, de asemenea, în acest articol.

Septembrie 2017

DSP Timiș publică în SEAP anunțul de organizare a procedurii de achiziție publică în vederea atribuirii contractului de „Servicii de proiectare, verificare proiecte și asistență tehnică pentru investiția Institutul Regional de Oncologie Timișoara”, a cărui valoare a fost estimată la colosala sumă de 12.126.165,89 lei (2.725.838,67 euro) plus TVA.

Inițial, în procedură s-au înscris firme din Timișoara (Agasi SRL, Sellm SRL), București (Romair Consulting SRL, SCG Complete Building Solutions SRL, Transtech Global Engineers SRL, Metroul SA, Tecnic Consulting Engineering Romania SRL, Hospital Project & Consulting SRL) și județul Hunedoara (Zuberecomexim SRL din municipiul Hunedoara, Valnel Construct SRL – comuna Luncoiu de Jos).

Rând pe rând, parte din firmele menționate ori se retrag (cazul SCG Complete Building Solutions SRL), ori optează să rămână înscrise în procedură, fără a depune însă oferte.

Din tot acest conglomerat de firme interesate, în procedură rămâne – în mod miraculos – un singur mare ofertant. Mai exact, asocierea Valnel Construct SRL Luncoiu de Jos și AC Rad Medical Consult & Service SRL București, cu subcontractanții Atelierul Arhitext SRL Dumbrăvița, MD Electric SRL Timișoara, Backup Technology SRL Timișoara, ABC Development Aviation SRL București, Drum Proiect Consult SRL Timișoara, Cenconstruct SRL Carei, Star Project SRL Timișoara, Sellm SRL Timișoara, Electric Eye SRL Giarmata-Vii, Axa Ro Plan SRL Periam, Iman Vlad Francisc PFA Timișoara, Wally Med SRL – D Chișoda și Hospital Project & Consulting SRL București.

Lesne de observat cum…

…o parte din oamenii care au făcut bani din studiile de prefezabilitate și fezabilitate în 2012, s-au prezentat și la împărțirea cașcavalului din proiectare, verificare proiecte și asistență tehnică. Atelierul Arhitext SRL, Sellm SRL și Electric Eye SRL apar în procedura demarată în 2016 ca subcontractanți ai ofertantului asociat Valnel Construct SRL. Așa cum și interesele PFA Căbulea Sergiu Nicolae din Periam sunt acum reprezentate prin prezența Axa Ro Plan SRL (asociat unic/administrator Căbulea Anamaria) în calitate de subcontractant al Valnel Construct SRL.

De ce să ne concurăm ca proștii,…

…când putem să câștigăm ca lorzii? Asta par să se fi întrebat administratorii celor 15 societăți combinate și înscrise, ca un singur ofertant, în procedura pentru contractul de peste 2,7 milioane de euro plus TVA. Lipsa concurenței putea duce la adjudecarea contractului la o valoare foarte apropiată celei estimate, acesta fiind un posibil motiv pentru care cei ce au plănuit să acapareze acest contract au preferat să nu se concureze, ci să colaboreze. Nu-i puțin lucru să asociezi 15 firme din Timiș, București, Hunedoara și Satu Mare, nu-i așa?

Spuneam că…

…interesele celor ce au făcut studiile de prefezabilitate și fezabilitate se regăsesc și la momentul înscrierii în procedura pentru contractul de proiectare, verificare proiecte și asistență tehnică. Asta deși în cuprinsul recentei proceduri de atribuire au fost aspru criticate erorile de proiectare din 2012. Cum ar fi: în planuri nu se indică unde sunt făcute secțiunile, în planul de situație nu apar stațiile de mijloace de transport în comun, accesul principal se face direct din carosabil (nu există nici un drum pietonal, așa cum prevede Normativul NP015-1997), planurile nu au cote de nivel pentru a se putea identifica diferența între cotele străzii și cota acceselor în spital, accesul în holul principal se face prin demisol (diferența de nivel fiind de cca. 1,90 m) dar – în lipsa cotei de nivel – nu se știe dacă accesul UPU din partea opusă se face la același nivel, nu sunt prevăzute cabine de pază la accesele în spital, SAS-ul prevăzut la intrare este mult prea îngust pentru situații de urgență, sunt prevăzute multe camere unde se lucrează fără lumină și ventilație naturală (situație care contravine Normativului 880/06.12.2002), blocul alimentar este mult supradimensionat, coridoarele secundare (cu o lățime de 5,35 m) sunt de asemenea supradimensionate, camerele pacienților sunt orientate către curtea interioară și nu beneficiază de lumină naturală, unele camere nu au băile cuplate (pentru a avea aceeași ghenă de instalații), distanța de 4,80 m – propusă în studiul de fezabilitate între corpul vechi și cel nou, corpuri legate prin două pasarele – nu respectă Normativul 118 (distanța minimă prevăzută în normativul menționat fiind de 6,00 m), circuitele murdar/curat nu sunt separate, filtrele spre OP nu corespund normelor.

Așadar, nu dăm cu parul, dar zicem: dacă în studiile din 2012 au comis atâtea neconcordanțe de proiectare în raport cu normativele / legislația în vigoare, ce siguranță ar putea avea DSP Timiș că, de data aceasta, Atelierul Arhitext SRL, Sellm SRL, Electric Eye SRL și PFA Căbulea Sergiu Nicolae vor respecta întocmai normativele și legislația în vigoare?

Un conglomerat de interese

Dacă un subcontractant precum Iman Vlad Francisc PFA nu mai are nevoie de nicio prezentare (fiind deja cunoscut opiniei publice pentru afacerile sale, intens anchetate, cu sistemul public de sănătate), n-ar strica să vorbim despre una dintre firmele asociate în fruntea celor 13 subcontractanți. AC Rad Medical Consult & Service SRL București îl are ca asociat unic pe Constantin Ghioca, fiind administrată de Elena Chelaru. Același Ghioca ne-a zâmbit, pentru o vreme, în 2016, din postura de consilier al viceprim-ministrului Costin Borc, ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Dar a avut și o calitate, una absolut specială chiar, la un moment dat al carierei sale în slujba Statului Român. Sunt doar alte argumente în sprijinul ideii că, pentru acest contract, câțiva oameni mari și-au făcut planuri pe măsură.

24.02.2017

DSP Timiș comunică asocierii Valnel Construct SRL – AC Rad Medical Consult & Service SRL o decizie șoc: oferta sa, singura depusă, a fost declarată inacceptabilă, iar procedura de achiziție publică a fost anulată, întrucât:

“Asocierea Valnel Construct SRL – AC Rad Medical Consult & Service SRL și subcontractanții acesteia au declarat în DUAE că se fac vinovați de declarații false la furnizarea informațiilor necesare pentru verificarea absenței motivelor de excludere sau a îndeplinirii criteriilor de selecție.

De asemenea, subcontractanții SC Atelierul Arhitext SRL, SC Sellm SRL și SC Electric Eye SRL au ascuns informații necesare pentru verificarea de către comisia de evaluare a absenței motivelor de excludere sau a îndeplinirii criteriilor de selecție”.

În plus, comisia de evaluare a considerat că motivele de excludere nu sunt abateri tehnice minore și nici vicii de formă, iar “experiența similară a ofertantului, declarată în DUAE, nu este în concordanță cu complexitatea proiectului și cerințele autorității”. Pe cale de consecință, așa cum spuneam, procedura de achiziție publică a fost anulată.

Alte considerații

La discutarea și votul pentru Bugetul de stat pentru anul 2017 a fost respins (171 voturi împotrivă, 70 voturi pentru) amendamentul prin care era solicitată o finanțare de 495.000 mii lei pentru finalizarea construcției pentru Institutul Regional de Oncologie.

În varianta optimistă, excluderea explicită a investiției de pe lista celor care se vor derula în 2017 presupune începerea lucrărilor cu o întârziere de minim un an. Nu există însa nicio garanție că finanțarea lucrărilor va fi măcar pusă în discuție la creionarea bugetului pentru anul 2018.
În lipsa certă a finanțării cam dispar și argumentele pentru care DSP Timiș intenționa să atribuie un contract estimat la 12,1 milioane lei noi plus TVA pentru servicii de proiectare / verificare / asistență tehnică pentru investiția în Institutul Regional de Oncologie.
În ipoteza în care contractul ar fi fost atribuit, asocierea câștigătoare ar fi trebuit sa presteze servicii de proiectare, verificare și asistență tehnică pentru o construcție (investiție) care în mod cert nu va fi finanțată în 2017 și pentru care nu există siguranța că va fi finanțată începând cu anul 2018.

De altfel, practica a dovedit că efectuarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru același obiectiv în urma cu 5 ani de zile determină astăzi necesitatea de a pune proiectul în acord cu modificările legislative survenite. Nimeni nu poate garanta, așadar, că proiectarea pe care DSP intenționa să o contracteze va fi vreodată folosită, ori va mai fi în concordanță cu prevederile legislative de la momentul efectiv al construcției. Drept urmare, dacă tot nu sunt bani pentru construcție, la ce atâta grabă cu proiectarea?

Vom reveni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ