Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la Revoluția română ce a pronit de la Timișoara. Fiind și an electoral, comemorarea nu va avea loc doar în decembrie, așa cum eram obișnuiți, ci începe chiar de săptămâna aceasta.
Sub denumirea ”35 de ani de libertate” vor fi, așadar, evenimente făcute de instituții de cultură, dar și organizații și instituții publice cu alt profil decât cel principal cultural. Paleta de evenimente va fi largă, cu expoziții, conferințe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filme și dezbateri. ”Anul acesta, am strâns sub umbrela programului «35 de ani de libertate» evenimentele organizate de instituții și organizații nu doar pentru săptămâna Revoluției. Întreg programul marchează o călătorie – națională și europeană – care a culminat cu 20 Decembrie 1989: Timișoara, oraș liber de comunism. Le mulțumesc tuturor celor care sunt parte a efortului din spatele acestui program pentru că se încăpățânează să nu uite și nu ne lasă nici pe noi să uităm”, spune primarul Dominic Fritz.
Chiar de săptămâna aceasta se începe cu evenimente conexe, indirect legate de vremurile din acea perioadă: căderea Zidului Berlinului, moartea lui Corneliu Coposu, revolta din 1987 de la Brașov, dar și precedenta revoltă ce avusese ecouri și în Timișoara, cea de la Budapeste din 1956, înăbușită de comuniști. ”Cu acest program comemorăm și onorăm curajul și sacrificiul generației din 1989. Dar vrem mai mult decât atât. Scopul nostru este, pe de o parte, să ajungem la generațiile tinere care nu știu prea multe despre comunism și Revoluție. Pe de altă parte vrem să le reamintim generațiilor mai mature miza acelor zile și provocările prin care Europa trece acum. Libertatea și democrația nu ar trebui să fie luate ca acel ceva care vine de-a gata, dimineața la cafea. Ci trebuie apărate și protejate, zi de zi”, mai spune edilul.
Sâmbătă se deschide o expoziție dedicată căderii Zidului Berlinului, ”Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”, la Memorialul Revoluției. În avans, vineri, la Cinema Victoria se proiectează filmul „Good Bye Lenin!”, iar în 15 noiembrie la Consulatul Germaniei se proiectează ”Dan Leben der Anderen”. Tot sâmbătă, se deschide expoziția Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori”, pe malul Begăi, lângă vila Mal (Casa cu iederă). La 9 noiembrie, la Cinema Victoria se proiectează filmul ”Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Duminică, 10 noiembrie, se lansează cartea ”Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983”.
La data de 11 noiembrie, la Aula Magna a UVT e programată dezbaterea ”Am învățat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluție”, iar seara la Opera Română va avea loc Gala Corneliu Coposu. De asemenea, se va deschide și o expoziție despre momentul ce nu trebuie uitat al revoltei din 1956, din capitala Ungariei. ”Fotografii ascunse. Budapesta, Revoluție, 1956”, la Memorialul Revoluției.
Programul pe larg, care se va mai completa, îl puteți găsi aici: https://35libertate.primariatm.ro/.