DISTRIBUIȚI

Raportul anual al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș ne prezintă o realitate alarmantă, și anume, ca anul trecut, în județ, nu mai puțin de 35 de persoane și-au pierdut viața în accidente de muncă. De asemenea, peste 1000 de persoane au fost depistate că munceau la ”negru”.

Pe parcursul anului trecut au fost 865 de evenimente în domeniul securității muncii. 35 de persoane au decedat în urma unor accidente de muncă, iar 618 au rămas în incapacitate de muncă în urma unor asemenea evenimente. Un număr mic dintre aceste cazuri a fost comunicat public de autorități. ITM a depistat 1094 de persoane care munceau fără forme legale, iar alte 57 care munceau la ”gri”, adică erau la lucru pentru mai multe ore decât se menționa în contract sau munceau, deși contractul fusese suspendat.

Instituția a făcut 4926 de controale și a dat 3467 de avertismente, dar și 565 de amenzi, în valoare de 11.618.200 de lei, adică 2,3 milioane de euro aduși în bugetul de stat. ITM Timiș Timiș spune că a preferat să acționeze proactiv și astfel de explică numărul mare de avertismente. De asemenea, cele mai multe cazuri de muncă la negru au fost în domeniile construcțiilor și transportului alternativ.

Anul trecut, s-au eliberat 3000 de adeverințe A1, extrase de Revisal și adeverințe de vechime. S-au făcut peste 30.000 de interogari în Registrul General de Evidență al Salariaților (Revisal) și s-au trimis de răspunsuri la adresele privind relațiile de muncă venite din partea instanțelor de judecată, birouri de executori judecătorești precum și alte instituții publice  din județ  și din țară.

Anul trecut, au fost eliberat 250 de carnete de muncă. Cele 625 de contracte colective de muncă au rămas în vigoare și în 2023, iar numărul de contracte individuale de muncă a fost de 302.000. De asemenea, ITM a avut de rezolvat 1500 de sesizări.

Multă aprte a activității se face și prin corespodență, mai ales de când instituția s-a mutat, în mod nefericit, în comuna Giroc.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ