Pe lângă bucuria pe care o aduce sezonul estival, fiind și o perioadă prielnică vacanțelor și concediilor, crește riscul de a dezvolta unele probleme sau afecțiuni. Citește în cele ce urmează care sunt afecțiunile frecvente în timpul verii sau care se pot amplifica.

1.   Indigestia

Pe timpul verii este posibil să te confrunți cu manifestările indigestiei mai mult decât în alte perioade ale anului. Acest lucru este posibil din cauza faptului că alimentele, dacă nu sunt depozitate corespunzător, se pot altera mai rapid decât în celelalte sezoane, pe fondul temperaturilor ridicate. Pentru a preveni indigestia, este important să speli bine fructele și legumele și să le consumi cât mai proaspete și gătite în locații igienizate.

2.   Insolația

O altă problemă frecventă pe timpul verii este insolația. Printre simptomele acesteia se află stările de vomă, durerile de cap, agitația resimțită în tot corpul. Riscul de a face insolație apare oricând te expui la soare fără să îți acoperi capul, indiferent că stai la plajă, de plimbi prin oraș sau mergi să vizitezi obiective turistice. Acoperă-ți capul cu pălărie, șapcă sau eșarfă și poartă haine lejere din bumbac, albe sau în nuanțe deschise.

3.   Problemele dermatologice

Bazinele și piscinele sunt locuri cu potențial risc de contactare a micozelor și a altor afecțiuni la nivelul pielii. Pentru a te proteja împotriva lor, pe cât posibil, nu împărți cu nimeni obiectele de uz personal, precum prosopul, și încalță papuci sau șlapi atunci când mergi în incinta locației. Unele persoane se pot alege cu pete roșiatice de mici dimensiuni sau cu iritații atunci când intră în contact cu razele solare, caz în care se recomandă hainele lungi și vaporoase, statul la umbră și utilizarea produselor cu factor de protecție solară (SPF).

4.   Afecțiunile ORL

În timpul sezonului cald, mediul este mai prielnic pentru răspândirea virusurilor și bacteriilor. Acest lucru este cauzat atât de temperaturile ridicate, de umiditate, precum și de expunerile bruște de la aerul canicular din exterior la cel răcoros oferit de instalațiile de aer condiționat. Pe fondul factorilor precizați, se pot declanșa infecții la nivelul gâtului, nasului și urechilor, precum și la infecții ale tractului respirator.

5.   Infecțiile urinare

Acestea sunt alte afecțiuni care se pot ivi pe timpul verii. De regulă, femeile au risc mai mare de a fi afectate, iar sursele din care se pot infecta cu bacterii sunt piscinele, bazinele de înot, costumele de baie purtate o perioadă îndelungată.

Boli care se pot agrava pe timpul verii

În continuare, îți prezentăm câteva afecțiuni care au un risc ridicat de a se agrava pe timpul verii, pe fondul caniculei, al expunerii la praf, nisip și factori care sunt mai intenși în sezonul estival:

 

  • Problemele de inimă;
  • Varicele;
  • Astmul bronșic;
  • Micozele;
  • Diabetul;

Măsuri de prevenție și reducere a riscului de îmbolnăvire

Poartă haine lejere, din materiale naturale, cum sunt cele din bumbac, de preferință, în nuanțe cât mai deschise, pentru a reduce impactul razelor UV. Acoperă-ți capul de fiecare dată când te expui la soare și, când este posibil, încearcă să petreci mai mult timp în zonele umbroase.

Acordă importanță alimentației echilibrate și aportului ridicat de apă – între opt și douăsprezece pahare de apă plată pe zi. Pentru a spori sistemul imunitar și a reduce expunerea la factorii dăunători, include în dietă multe legume și fructe proaspete, care sunt bogate în antioxidanți și vitamine.

De asemenea, odihna are un rol important, atât pentru sistemul imunitar, cât și în general, pentru buna funcționare a întregului organism. Așadar, odihnește-te circa șapte sau opt ore în fiecare noapte.

Nu neglija normele de igienă. Utilizează produse antibacteriene și geluri dezinfectante atunci când nu ai la îndemână săpun când folosești diferite locații la comun cu alte persoane.

Ia-ți măsurile necesare de precauție și fă alegeri benefice pentru sănătatea ta! Evită expunerea la soare în perioadele la orele amiezii și consumă alimente din surse sigure, în stare proaspătă sau gătită corespunzător. În cazul în care simți disconfort de orice fel, consultă un medic, pentru a îți verifica starea de sănătate.

 

Sursă foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ