Astăzi a început o nouă ediție ”Color the Village” (colorează satul), cu destinația principală Altringen. Asociațai acasă în Banat anunță o participare-record, cu 500 de voluntari la ediția a V-a a evenimentului social prin care se valorifică patrimoniul Banatului.
Se vor zugrăvi 30 de case din Altringen, dar pentru că sunt atât de mulți voluntari, se vor reface și unele case din alte sate ale comunei, în reședința Bogda, Sintar și Comeat. ”Vom face din acest sat un loc de basm, este amplasat pitoresc între dealuri, are case frumoase și mai ales, are o comunitate care își dorește să păstreze ceea ce are unic și frumos: tradiția de a ajuta, de a avea o casă îngrijită și frumoasă. Noi vom da în aceste trei zile o mână de ajutor și vă invit să veniți la Altringen, începând cu săptămâna viitoare să vedeți un sat de poveste”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Altringen este un sat mic în zona dealurilor Lipovei. În Evul Mediu, se numea Recășel și era un sat de români și sârbi. Generalul Johann Altringen a colonizat satul la finalul secolului al XVIII-a cu coloniști germani, iar românii au fost mutați în satele din jur. În acest conetxt, satul s-a depopulat, după ce urmații coloniștilor au revenit în Germania. În 1989, comuniștii au decis să desființeze satul, dar a venit Revoluția. Din 1992, niciun etnic german nu se mai află în sat. Astăzi, are multe locuințe de vacanță ale orășenilor și mai puțin case în care stă permanent cineva.
Color the village merge alternativ în fiecare an într-un sat din Banat, în județele Caraș-Severin și Timiș. Precedentele ediții au fost la Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (Rudăria) (2019). Urmează, anul viitor, așadar, o nouă ediței în Caraș-Severin.