Din cifrele prezentate în proiect, cazarea aleşilor va costa de trei ori mai mult decât instruirea lor.

Au fost votaţi de timişoreni pentru a ocupa funcţia de consilier local, însă mai au nevoie de  cursuri de pregătire, formare și perfecționare profesională în administraţia publică. Este concluzia a opt consilieri PNL şi unul PSD, iniţiatorii proiectului: Grigore Grigoroiu, Adelina Tîrziu, Adrian Lulciuc, Ciprian Mihok, Lucian Căldăraru, Lorenzo Barabas, Daniela Mariș, Ștefan Sandu şi Ion-Ardeal Ieremia. Costul cursurilor pentru toți cei 27 de consilieri locali este de aproximativ 25.000 de euro. Din cifrele prezentate în proiect, cazarea aleşilor va costa de trei ori mai mult decât instruirea lor.

„Motivația acestei solicitări este reprezentată de faptul că funcția de consilier local presupune înțelegerea funcționalității administrației publice locale și centrale și a bunelor practici în domeniu. (…) Având în prevederile art. 41 din Legea 393/2004, privind Statutul aleșilor locali, conform căruia «consilierii locali beneficiază de plata cursurilor de pregătire, formare și perfecționare profesională organizate de instituții specializare», (…) ținând cont de îndatorirea aleșilor locale de a-și perfecționa pregătirea în domeniul administrației publice locale (…) solicităm includerea de resurse financiare în bugetul local (…) pentru participarea la cursuri de pregătire, formare și perfecționare profesională pentru 27 consilieri locali”, se arată în referatul inițiat de cei nouă consilieri.

Proiect

Consiliul Local Timişoara este format din 27 de aleşi. Ion-Ardelean Ieremia, Ciprian Mihok, Adrian Lulciuc, Lorenzo Barabaş şi Lucian Căldăraru sunt la primul mandat.

După 27 de ani, urbea are primul viceprimar de etnie maghiară. Dan Diaconu (PNL) şi Farkas Imre (UDMR) ocupă funcţiile de viceprimari. PNL are 12 consilieri, în timp ce PSD are doar 9. PMP și UDMR au câte două mandate, iar ALDE, unul. Lista se încheie cu independentul Adrian Orza.

„Minoritatea maghiară reprezintă doar 5% dintr-o populație totală de 303.000 locuitori”, au scris cei de la Hungary Today.

A. STOICA

(sursa foto: tion.ro, pressalert.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ